U Ministarstvu kulture 14. siječnja 2014. godine, održan je sastanak gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i ministrice kulture RH dr. sc. Andree Zlatar Violić, a na kojem se raspravljalo o nizu projekata važnih za razvoj kulturnih institucija i ukupne kulturne ponude u gradu Zagrebu.

Gradonačelnik Milan Bandić na samom početku informirao je Ministarstvo kulture da trenutna zabrana novih zapošljavanja u kulturnim institucijama samo u funkciji provedbe kontrole i utvrđivanja stanja te je rekao da funkcioniranje niti jedne kulturne institucije, kao ni realizacija započetih i planiranih programa neće biti dovedeno u pitanje.

 
Razgovor dviju delegacija koju su uz gradonačelnika i ministricu činili Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika, Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te zamjenik ministrice dr. sc. Berislav Šipuš i Tomica Jelić, načelnik Uprave za pravne i financijske poslove nastavio se dogovorom oko zajedničkog participiranja u dovršenja obnove i stavljanja u funkciju rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku, a koja će, u spomen na 100 godina Matoševe smrti, biti otvorena 17. ožujka 2014. godina.

 
Također je dogovoreno da se pristupi zajedničkom osnivanju ustanove Kazališta slijepih i slabovidnih osoba, a čiji će programski sadržaj podržavati i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

 
Obje strane suglasile su se da je potrebno u narednih mjesec dana raspisati natječaj za izbor intendanta HNK-a u Zagrebu te je usuglašeno da se pristupi izradi projekta za drugu scenu HNK-a, a čime je otvoren dio razgovora i o svim drugim projektima razvoja kulturnih institucija putem kojih je najbolje provesti urbanu regeneraciju grada, a obnovom i revitalizacijom objekata industrijske baštine, te gradnjom novih.

 
Tako je potvrđena suradnja na obnovi prostora poput Gredelja, Paromlina i Gorice, te izradi projekata za objedinjavanje svih razina baletnog obrazovanja, potom Muzeja glazbe, Vojnog muzeja u suradnji s Ministarstvom obrane, proširenja ponude Muzeja Mimara sa doniranim zbirkama umjetnika i umjetnica, te osnivanje Muzeja osjeta u tunelu ispod Griča.

 
Gradonačelnik Bandić i ministrica Zlatar Violić usuglasili su se da kulturna vijeća Grada i Ministarstva kulture pristupe izradi prijedloga modela objedinjavanja dijela poslovanja kulturnih institucija u Gradu Zagrebu, a radi potrebe racionalizacije poslovanja.

 
Ministarstvo kulture podržalo je inicijativu da se Tehnički muzej u Zagrebu nazove imenom Nikole Tesle, te je dogovoreno da će pružiti svu potrebnu logistiku potrebnu za razvoj projekata za apliciranje na Europske fondove.

 

Izvor: Ministarstvo kulture, 21/1/2014