U svrhu približavanja koncepta niskougljičnog razvoja gradova širem građanstvu, Grad Zagreb i UNDP Hrvatska 13. svibnja od 9.00 do 12.00 h na Kaptolu 27 organiziraju tribinu sa zanimljivim i inspirativnim predavanjima nakon koje slijedi diskusija s publikom.

Niskougljični razvoj je onaj koji vodi smanjenju emisija CO2, a istovremeno stvara pozitivne efekte za društvo i ekonomiju. Smanjena emisija CO2  bitna je zbog usporavanja klimatskih promjena.

Gradovi sa što manje emisija CO2 su naša vizija i budućnost na kojoj radimo u gradu Zagrebu. Ovim putem želimo ukazati na inicijative koji se već danas događaju u našim gradovima i koje nas vode prema toj viziji (gradski vrtovi, javni bicikli, niskoenergetska gradnja, korištenje obnovljivih izvora energije i druge).

Govornici na tribini su različitih struka i područja djelovanja budući da niskougljični razvoj zahvaća sva područja ljudskog djelovanja kao što su proizvodnja hrane, proizvodnja energije, promet, arhitektura i graditeljstvo, urbano planiranje ili adaptacija na klimatske promjene.

Sva predavanja bit će  u TED-formatu, što znači da će biti predstavljena na zanimljiv, kratak i inspirativan način. Nakon predavanja  predviđena je moderirana interaktivna rasprava govornika s publikom.

Tribina će se održati 13. svibnja u prostoru Tribine grada Zagreba od 9 do 12 sati na adresi Kaptol 27, a više informacija uskoro će biti dostupno na www.hr.undp.org Događaj je dio Zagrebačkog energetskog tjedna koji se već tradicionalno petu godinu organizira u gradu Zagrebu sa ciljem ostvarenje vizije, Grad Zagreb – grad održivog razvoja.

U sklopu  tribine će se najaviti i europski FP-7 projekt Pocacito (Post carbon cities of tomorrow) u kojemu je UNDP Hrvatska kao jedan od partnera na projektu vodi pripremu studije slučaja za Grad Zagreb. Cilj Pocacito projekta je razviti smjernice za niskougljični razvoj europskih gradova, među kojima se pored Zagreba nalaze i drugi europski gradovi poput Kopenhagena, Barcelone i Milana.

Potvrđeni predavači:
Zorana Skala
Marija Pujo Tadić
Jelena Puđak
Gordana Dragičević
Kata Marunica
Daniel Rodik
Edo Jerkić / Ivan Szekereš
Davorin Belamarić

Zbog ograničenog broja sudionika  organizatori pozivaju da se što prije prijavite za sudjelovanje na e-mail: hr.green@undp.org a najkasnije do petka, 9. svibnja.

 

Autor/izvor: DAZ / UNDP 08/05/2014