U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u subotu 26. srpnja u 12 sati otvorila se izložba fotografija ‘Nepoznati Zagreb Marije Braut’, a trajat će do 7. rujna. Izložba je ujedno poklon Umjetničkog paviljona fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan.

Marija Braut rođena je 7. kolovoza 1929. u Celju. Godine 1941. doselila se u Zagreb u kojem je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se bavi od 1967. Otada do 1970. bila je učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dapca. Prvu samostalnu izložbu održala je 1969. s Petrom Dapcem u Galeriji SC u Zagrebu. Članica je ULPUH-a i Fotokluba Zagreb od 1969.

Radila je kao fotografkinja u Galerijama grada Zagreba, a nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Održala je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je radove u novinama, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i drugim publikacijama. Surađivala je i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu. Živi i radi u Zagrebu

 

Autor/izvor: DAZ / t-portal 21/07/2014