Odrastanje u gradu u kojem postoji Tehnički muzej divna je povlastica. Obiteljske ili od škola i vrtića organizirane posjete onom zagrebačkom, neminovno su odredile živote mnoge djece koja su se kroz zabavu upoznavala s otkrićima i izumima iz područja astronomije, fizike, geologije, kemije… Igra je vjerojatno najbolji način za umanjivanje zazora prema prirodnim znanostima. Ideja da se na javnim površinama, u parkovima, dvorištima škola i fakulteta te raznim prostorima za odmor postave eksponati znanstvenog i edukativnog sadržaja, koji bi provocirali maštu i razumijevanje, čini nam se sjajnom.

Samoiniciranim autorskim projektom Parka znanosti Luke Veverca i suradnika pokušava se takav koncept promovirati i u Hrvatskoj. Proučavanje i osmišljavanje mogućih eksponata rezultiralo je za sad s nekoliko prijedloga različite razine kompleksnosti, a mogućnosti kreiranja novih te njihovih kombiniranja gotovo su neiscrpne. Prednost ovakvog modela je što svaka zainteresirana zajednica može birati svojem trgu, parku ili školi prilagođeni projekt, njegove elemente pa i način izvedbe. Svaki objekt opremljen je informacijskom tablom, a prosječna im je cijena u rangu sprave za dječja igrališta, pa ne bi bilo loše razmisliti o ovakvoj alternativi uređenja.
glazbena ograda
Glazbena ograda: jednostavna intervencija mogla bi oplemeniti svaku šetnju – sviranjem u hodu, “Ode radosti”, kako su zamislili autori, ili neke druge melodije, učimo o prirodi zvuka.


diskovi inercije
Diskovi inercije: zakotrljamo li diskove, možemo na zabavan i interaktivan način pratiti stroge fizikalne zakone.


zvučno zrcalo
Zvučna zrcala: na kojoj udaljenosti čujemo šapat?


spirala-adaptacije
Spirala apaptacije: prezentacija Aristotelovog otkrića perceptivnog fenomena.


Zainteresirani se mogu javiti i dogovoriti prezentaciju te eventualnu suradnju. Izvedeni vas već čekaju “Glazbena ograda”, “Zvučna zrcala” i “Spirala adaptacije”, a trajno se pripremaju novi eksponati čije 3D vizualizacije stvara Vid Kašić. Opisne ploče, logotip i sheme eksponata dizajnirao je Denis Bival.
sunčani sat
Ljudski sunčani sat

Diana Magdić
Izvor: pogledaj.to, 28/7/2014