13.listopada u Pogonu Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, u 20 sati otvorena je izložba Hands-on Urbanism: Pravo na zeleno.

“Hands-On Urbanism. The Right to Green” istražuje urbano vrtlarstvo i agrikulturu kroz optiku specifičnih povijesnih konstelacija, migracijskih dinamika i prostornih politika (o čemu smo više pisali ovdje).

Kustosica izložbe je kulturna teoretičarka Elke Krasny, a izložba je inicijalno oblikovana 2012.god. za Arhitektonski centar u Beču. Na poziv Davida Chipperfielda predstavljena je iste godine i na Bijenalu arhitekture u Veneciji. Izložba kritički razotkriva slojevitu povijest koju su ispisale građanske inicijative nastojeći prebroditi urbanu krizu, pružiti otpor ekonomskim pritiscima i oblikovati zajednice građana. Ovi bottom-up pokreti i samoorganizirane prakse, često u suradnji s arhitektima/cama ili umjetnicima/cama, poticajni su činovi urbanih promjena. Sudbina prazne parcele zacrtana je sjemenjem.

Dan nakon otvorenja izložbe, 14.listopada u 19 sati održat će se drugi dio programa: predavanje “Hands-On Urbanism. The Right to Green” Elke Krasny, prezentacija ”1% for the City” Saše Šimpraga, prezentacija “Parkticipacija” Antonije Komazlić. Moderatorica je Sonja Leboš iz udruge UIII. Program će se odvijati na engleskom jeziku”, stoji u pozivu organizatora.

 

knjiga-1