Pješački most za Kustošiju – kako revitalizirati zagrebačku industrijsku baštinu
Autor/izvor: DAZ / h-alter.org 13/10/2014

Platforma 1postozagrad zagovara da se traka i trasa za transport sirovine koja je spajala park Grmoščicu s ciglanom kod okretišta na Črnomercu u Zagrebu uredi kao javna šetnica, dok bi tamošnji industrijski vijadukt iznad Kustošijanske ulice bio pretvoren u pješački most.

U govoru o zagrebačkoj industrijskoj baštini, fokus je u pravilu na zgradama bivših tvornica, a vrlo rijetko na drugim materijalnim ostacima nekadašnje proizvodnje kojima grad obiluje. Primjer takve, danas posve zapuštene baštine je i traka i trasa za transport sirovine koja je spajala park Grmoščicu s ciglanom kod okretišta na Črnomercu, a za koju se od 2013. godine i u okviru aktivnosti platforme 1POSTOZAGRAD zagovara da se uredi kao javna šetnica, dok bi tamošnji industrijski vijadukt iznad Kustošijanske ulice bio pretvoren u pješački most.

kustosija

Foto: Vanja Radovanović/Nepoznati Zagreb

Inicijativa je sada ponovo upućena svim nadležnim gradskim tijelima. U novoj funkciji javnog šetališta s pješačkim mostom ujedno bi bila otvorena i najkraća pješačka veza između Grmoščice i okretišta tramvaja na Črnomercu.

Kustošijanska pokretna traka ili podjednako zanimljiva podsusedska teretna žičara, koja je opskrbljivala bivšu cementaru, neki su od onih elemenata grada, ostataka nekadašnje industrije, koji su izgubili svoju funkciju, a upravo novim sadržajem mogu ponovo oživjeti kako bi poboljšali grad kroz kreativnu aktivaciju baštine.