Litice u zloglasnom ‘Ypres Salient’ (Belgija) jedinstveni je krajobraz nastao pod utjecajem ratnih borbi, koji preživljava još od Prvog svjetskog rata. To je prostor koji je bio prokopan cijelom mrežo podzemnih prolaza i prostorija, eksplozija mina i bombi te sabotaža i pokušaja prisluškivanja.

U kontekstu projekta kulturnog turizma, ‘Park Sjećanja 14-18’, poduzete su suptilne mjere u i oko spomenutog područja za poboljšanje pristupa za posjetitelje. Ovdje posjetitelji imaju mogućnost vidjeti kako je nekada jedinstven krajobraz, u kojem se odvijala borba, izgledao.

Krajobraz pun relikvija

Od kraja Prvog svjetskog rata litice su ostale netaknute. Još uvijek možete vidjeti male razlike u razinama kao rezultat eksplozija bombi. Mnogi podzemni prolazi koji još uvijek postoje uzrokuju konstantno urušavanje tla. U tlu još leže bombe, municija te vojnici, koji su ovdje tijekom borbe dočekali svoj kraj. Priroda je ovdje polako, kroz 100 godina, preuzela ovo mjesto.

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-10-565x377

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-3-565x377

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-11-565x848

 

Suptilne intervencije

Radovi u ovom jedinstvenom krajobrazu izvršeni su suptilno i bez narušavanja površine tla. Od mjesta parkirališta posjetitelji se dovode do ratne zone. Posjeta počinje u Info paviljonu uz uvodni film. Između kratera mina i bombi, koje su sada uglavnom pod vodom, prolazi duga i drvena staza koja nudi posjetitelju neuobičajeno iskustvo. Put vodi posjetitelje do litica, gdje su engleski položaji bili 10 metara viši i samo 40 metara udaljeniji od njemačke obrambene linije. Na najvišoj točki nalazi se vidikovac s velikim pogledom na ničiju zemlju -neutralnu zonu bojišnice. Povijesna brana, udaljena nekih 700 metara od litica, Gordon Post, bilo je bojno sjedište i glavni punkt prve pomoći. Plutajući most preko vode daje jedinstven pogled na branu te povezuje staze za rekreaciju.

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-6-565x377

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-5-565x377

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-8-565x848

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-9-565x377

 

Izvanredan prikaz krajobraza

Ono neobično vezano uz samu intervencij je izvedba koja pruža brojne mogućnosti za šetnju. Uklanjanje drveča na određenim mjestima koje je s vremenom naraslo omogućilo je da se ponovo vrati stvori ta slika sirovog i pustog ratnog krajobraza, dok se u drugi dijelovima parka namjerno nisu otvarale takve vizure. Bivše linije bojišta označene su čeličnim trakama u tlu dok su razlike u razini naglašene stepenicama. Materijali korišteni u intervenciji (drvo i čelik) referenciraju se na to razdoblje rata.

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-2-565x360

The-Bluff-Ypres-Belgium-OMGEVING-1-565x211

 

Krajobrazna arhitektura | OMGEVING
Dizajneri | Koen Moelants, Tompy Hoedelmans, Petar Seynaeve, Luc Wallays Kevin Favere, Sofie Vandervliet
Mjesto | Ypres, Belgija
Klijent | Pokrajina Zapadna Flandrija
Godina dizajna | 2013
Datum završetka | 2015
Površina | 20.000 m²
Fotografije | Yanninck Milpas
Nacrti i makete | OMGEVING
Tekst | OMGEVING

Izvor: WLA magazine