Najveći svjetski sinergijski projekt za energetsku obnovu zgrada službeno je lansiran danas od strane Savjeta za zelenu gradnju diljem Europe, s ciljem da upravo postojeći nekretninski fond postane sredstvo borbe protiv klimatskih promjena!

Nakon gotovo godine dana priprema, projekt BUILD UPON upravo danas najavljuje seriju od 80 evenata na razini Europe kojima je cilj okupiti više od 1000 organizacija u povezanoj zajedničkoj borbi za smanjenje emisija C02 koje emitiraju građevine.

Upravo se na zgradarstvo odnosi gotovo 36 % ukupnih CO2 emisija u Europskoj uniji.

BUILD UPON kao europski inovativni projekt ima za cilj poduprijeti vlade u više zemalja, industrijski sektor i civilno društvo u donošenju takozvane “nove nacionalne strategije energetske obnove”, odnosno dugoročnih planova kojima se predviđa energetska obnova domova te javnih i komercijalnih zgrada prema najvišim standardima energetske učinkovitosti i zelene gradnje. Sve zemlje članice u obvezi su isporučiti navedene strategije Europskoj komisiji do 30. travnja 2017. godine.

Projekt vrijedan 2,35 milijuna eura, financiran iz EU programa Horizon 2020/Obzor 2020, istraživački je i izuzetno inovativan program, vođen od strane Savjeta za zelenu gradnju iz 13 europskih zemalja – Bugarske, Češke, Finske, Hrvatske, Irske, Italije, Latvije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske i Turske, uz dodatnu podršku Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org) i Europske regionalne mreže savjeta za zelenu gradnju.

BUILD UPON će okupiti širok spektar organizacija koje će zajedno nastojati naći put do rješenja, uključujući predstavnike vlada, ministarstava i jedinica lokalne samouprave, građevinskih tvrtki, proizvođača građevinskog materijala, dobavljača energije, bankarskog sektora i ostalih financijskih institucija te profesionalnih udruga koje se bave energetskom učinkovitošću i/ ili zelenom gradnjom.

Terri Wills, izvršna direktorica Svjetskog savjeta za zelenu gradnju/ World Green Building Council, povodom lansiranja BUILD UPON-a izjavljuje: “Postojeće zgrade su jedan od najvećih izazova u Europi u kontekstu sagledavanja posljedica klimatskih promjena. Mi možemo taj izazov pretvoriti u rješenje, za što nam je neophodna prava i dugoročna revolucija dubinske energetske obnove. BUILD UPON projekt će zasigurno nadahnuti stvaranje revolucije, udružujući na jednom mjestu velik broj ključnih dionika tržišta nekretnine uključujući vlade, gospodarski sektor i civilno društvo, radi sinergijskog učinka i zajedničkog rada na transformaciji postojećeg nekretninskog fonda Europe u zelene zgrade.”

Izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Snježana Turalija i voditelj projekta BUILD UPON u Hrvatskoj Alan Perl, složni su u jednom: “Osim što će sudjelovanje u projektu BUILD UPON osnažiti poziciju Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i dodatno ga povezati sa svim dionicima tržišta, BUILD UPON je projekt susreta i međusektorskog dijaloga na kojem se najbolje inicijative iz europske prakse sagledavaju na način da budu prepoznate i na hrvatskom tržištu dubinske energetske obnove postojećih zgrada te da se napokon u zakonsku regulativu, obrazovni sektor i svijest svih korisnika zgrada na ispravan način prenesu informacije o velikim prednostima zelenih zgrada, certificiranju zgrada prema više od 27 principa održivosti i da se budućnost hrvatskog graditeljstva oslanja na praksu zelene rekonstrukcije i zelene novogradnje”.

Za dodatne informacije kontaktirajte:

James Kershaw, WorldGBC, Marketing & Communications Manager; ++44 7 496 596 496 / jkershaw@worldgbc.org

Snježana Turalija, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Izvršna direktorica; ++385 98 400 287 / snjezana.turalija@gbccroatia.org