Dokumentarna serija o modernističkoj arhitekturi bivše Jugoslavije – vremena utopijske gradnje za bolje društvo “Betonski spavači” počela se prikazivati 30. svibnja u 17: 32 na HTV-ovom prvom programu, a traje do 2.lipnja 2016.
Serija “Betonski spavači” gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije – području jedinstvenom po velikom broju napuštenih i ruševnih zgrada iz 20. stoljeća, iznimne arhitektonske vrijednosti.
Cijela serija zamišljena je kao cjelina sastavljena od 4 tematska bloka, od kojih se prvi bavi arhitekturom turističke namjene, drugi spomeničkom i komemorativnom baštinom, treći post-industrijskim i post-vojnim okolišem, a četvrti velikim ambicijama modernizacijskih projekata.

00-3

Krvavica_Panorama2

Svaka tematska cjelina obuhvaća četiri epizode. Svaka epizoda dramatična je priča o proturječjima jugoslavenskog socijalističkog društva smještenog između istoka i zapada, demokracije i totalitarizma, prožetog utopijskom idejom da arhitektura može učiniti svijet boljim.
Nakon prijelomne 1991. godine promjene društvenog sistema, nova politika i novi vlasnički odnosi promijenili su ekonomski, socijalni i urbani pejzaž regije. S vremenom, moderna arhitektura, umjesto važan dio života društva, postaje tek niz ruševina. Arhitekti fetišistički posjećuju uništene građevine. Predatorski investitori nadaju se brzoj zaradi (više ovdje), lokalne vlasti ubiranju komunalnih naknada, a konzervatorske institucije tromo se odnose prema modernoj baštini.

0-3

U tom vrtlogu različitih interesa, izvorne zamisli arhitekata i društva koje je idealistički gradilo s mišlju o preobrazbi putem arhitekture odzvanjaju kao nostalgično sjećanje, ali i upozorenje.
Stalni podsjetnik na važnost brige o javnom interesu, racionalnom raspolaganju resursima i uvažavanju kulturnih dosega bliske povijesti.

 

Redatelj: Saša Ban
Scenaristi: Nevenka Sablić, Saša Ban, Maroje Mrduljaš
Snimatelj: Hrvoje Franjić
Montažer: Vanja Siruček
Producentice: Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja
Produkcija: Hulahop za HRT
Urednik: Robert Zuber

Seriju Betonski spavači gledajte od 30. svibnja do 2. lipnja na 1. programu HTV-a.

 

Izvor: pogledaj.to, 31.5.2016.