Najavljujemo ARTUR radionicu za studente s temom Imaginacija koja će se održati u Društvu arhitekata Zagreba 12.,13. i 14. rujna 2016. godine.

Tema je promišljanje turističkog prostora i pozitivni aspekti turističkog developmenta. Revitalizacija, reanimacija, sanacija, konsolidacija, akomodacija, modifikacija, implementacija, naracija, kreacija, akcija. Fantazija je slijedeća poželjna stvar za pravi ideološki koncept u ekonomiji turizma, pripadajućim mu društvenim odnosima i posljedičnim aktivnostima u razvoju gradskih teritorija sa novim ili drugačijim urbanim elementima.

Kroz tri zadatka različitih mjerila studenti će u grupama ispitivati teme privatizacije, devastacije i rehabilitacije turističkog prostora i arhitekture. Mentori na radionici su: Dafne Berc, Diana Magdić, dr.sc. Hrvoje Carić i dr.sc. Ana Mrđa. Teme radionice su:

1. tema: PLAŽA – BAČVICE

Splitska plaža Bačvice jedna je od najprepoznatljivijih slika Splita. Na predloženoj lokaciji Bačvica ispituju se modeli uređenja i privatizacije plaže kroz spajanje ekonomski održivog programa i javnog prostora plaže, odnosno održavanja javnog prostora komercijalnim programom.

2. tema: MAKARSKA RIVIJERA

Makarska rivijera prostor je koji je dominantno obilježen intenzivnom turističkom izgradnjom u zadnjih pedeset godina. Što se događa u slučaju kada izostane regionalno planiranje. Istraživanje mogućnosti korigiranja prostora koji je snažno obilježen problemima devastacije i privatizacije prostora.

3. tema: MOTEL TROGIR

Motel Trogir jedan je od antologijskih projekata Ivana Vitića. Arhitektonski objekt koji je izvorno bio namijenjen turizmu napušten je i potpuno devastiran, a danas očekuje prijedloge za obnovu. Na koji način provesti sanaciju arhitektonski vrijednog objekta obzirom na današnje zahtjeve u turizmu. Motel je smješten na vrijednoj lokaciji na ulazu u grad. Osim objekta motela, izazov predstavlja i veliko zemljište koje je najvećim dijelom neizgrađeno. Koji su potencijali reprogramiranja i rekonstruiranja motela Trogir?

Rezultati radionice Imaginacija biti će predstavljeni na ARTUR konferenciji 29. rujna 2016. godine u Društvu arhitekata Zagreba.

Prijave na ARTUR radionicu Imaginacija šaljite na ana.marendic@d-a-z.hr , u mailu navesti ime i prezime polaznika, fakultet, mail adresu i kontakt telefon.

ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika, Istre i Rijeke čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

U 2016. godini tema ARTUR-a je Rehabilitacija prostora. Nameće se pitanje kako pomiriti današnje prerogative turističkog businessa i očuvanja i revitalizacije zapuštenog, uništenog ili devastiranog prostora čiji turistički potencijal i vrijednost i dalje ostaje neupitan. Rehabilitacija (uspostavljanje; povrat izgubljenih prava; vraćanje u prijašnje stanje; vraćanje dobrog glasa) prostora istražuje uzroke i posljedice – razloge zapuštanja turističkih prostora. Ponajviše se pri tome bavi javnim prostorima zapuštenim nakon početka 90-tih godina, analizirajući ih kroz ekonomsko-političke i društveno-socijalne promjene koje su utjecale na potrebu revizije i stvaranje novih razvojnih modela turizma.

Organizacija: Društvo arhitekata Zagreba
ARTUR tim: Ana Mrđa, Iva Rukavina, Andreja Ilijanić, Aleksandra Uhernik Đurđek , Sunčana Rapaić, Davorka Perić, Ana Marendić
Partner: Institut za turizam
Potpora: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Turistička zajednica grada Zagreba

Izvor: DAZ, 24.08.2016.