Svjetski tjedan zelene gradnje slavi se od 26 rujna do 2 listopada u više od 100 zemalja svijeta, a nacionalni savjeti za zelenu gradnju brojnim promotivnim i edukativnim programima ističu važnost i potrebu za izgradnjom zelenih zgrada u svim dijelovima svijeta.

U Hrvatskoj je u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju proslava započela još 21. rujna organizacijom stručnog Simpozija “Održiva gradnja i energetska efikasnost u Hrvatskoj – poslovne prilike i EU-poticaji”, u suradnji s Austrijskim Veleposlanstvom u Zagrebu. Tim su povodom gospodarstvenicima iz Austrije i Hrvatske predstavljena dva relevantna projekta građena po principima zelene gradnje – VMD kvart i nova Međunarodna zračna luka Zagreb.

Program se nastavlja organizacijom stručnih simpozija simboličnog naziva Green Talks u suradnji s inženjerima u Zadru 27. rujna te Rijeci 29. rujna, zatim u Čakovcu 5. listopada te u Požegi 12. listopada 2016. Na ovim simpozijima sudionici će imati prilike saznati više o tome kakvi se materijali i tehnologije koriste u zelenoj i održivoj gradnji te koje su aktualne zakonske smjernice za takvu vrstu gradnje i što nas čeka u skoroj budućnosti! Pozivaju se svi arhitektonski uredi i ostali inženjeri da se pridruže Green Talksu jer je ulaz besplatan, a ostvaruju se i 3 komorska sata iz Programa stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata. Svakako od 27 rujna do 2 listopada svratite na Trg bana Jelačića gdje će biti izložen zanimljiv europski projekt TURAS – Mobilni zeleni dnevni boravak

Hrvatski savjet za zelenu gradnju povodom ovogodišnje proslave Svjetskog tjedna zelene gradnje pokreće novi inovativni projekt ,,GREENInvest platforma u Hrvatskoj“ koji ima za cilj poticanje i identifikaciju zelenih investicija te spajanje investitora voljnih ulagati u projekte zelene gradnje sa relevantnim dionicima na tržištu, stručnim u području proizvoda i usluga te tehnologija koje se koriste u procesima planiranja, projektiranja, gradnje, održavanja i upravljanja zelenim projektima.

Putem GREENInvest platforme pruža se besplatna pomoć i savjetovanje, kako postojećim tako i potencijalnim novim članovima i partnerima, ciljano umrežavanje i sinergija kako bi zelene investicije postale sve češća praksa u Republici Hrvatskoj, a investitori lakše dolazili do potrebnih proizvoda i usluga te informacija o modelima financiranja, posebice natječajima za bespovratna sredstava iz EU fondova ili nacionalnih izvora sufinanciranja.

Također, Hrvatski savjet za zelenu gradnju podržao je i projekt svojeg dugogodišnjeg člana “Sustav javnih bicikala” te se uključio i u EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI.

Izvor:gbccroatia.org