Na inicijativu sisačkih Gimnazijalaca danas su učenici ove škole zajedno s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček na dječjem igralištu Majmunjak posadili sadnice divljih trešanja. Nije prošlo ni tjedan dana od njihove inicijative o kojoj su se Grad Sisak i Komunalac Sisak pozitivno očitovali i danas je, u nazočnosti velikog broja učenika i njihovih profesora, posađeno šest sadnica, a rezultati današnje akcije bit će vidljivi već na proljeće.

Ovu je inicijativu podržalo Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, a ovdje možete pročitati službeno očitovanje.

-Drago mi je da je u okviru projekta Grad na drugi pogled održana jedna kvalitetna radionica pod vodstvom Saše Šimprage sa sisačkim Gimnazijalcima i ta je radionica iznjedrila dvije inicijative. Jedna je bila imenovanje više gradskih trgova i ulica ženskim imenima čemu ćemo se posvetiti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a druga je bila da naše igralište popularno nazvano  Majmunjak u proljeće dobije potpuno novu vizuru i nove boje s divljim trešnjama. Rado smo se odazvali tome, u dogovoru s Komunalcem. Mislim da je važna poruka poslana našim mlađim sugrađanima, a ona je da kroz svoje inicijative i kroz svoje promišljanje grada mogu stvari promijeniti na bolje – rekla je gradonačelnica.

U sklopu predmeta povijest umjetnosti koji predaje profesorica Marijana Milas učenici su kroz šetnje po gradu  došli na ovu ideju.

-U povijesti umjetnosti učimo o urbanizmu i tako smo kroz naše šetnje analizirali naš grad i shvatili da bi nekim intervencijama mogli neke stvari i poboljšati. Ne možemo vjerovati da se sve ovo ovako brzo realiziralo i zahvaljujem gradonačelnici i Komunalcu – rekla je profesorica Milas.

Inicijativa je rezultat aktivnog uključenja Gimnazije Sisak u putujući istraživačko-edukacijsko-izložbeni projekt Grad na drugi pogled koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih i strateški umrežava sve sudionike projekta.

-Bili smo jako sretni što je napravljen ovaj novi dio parka i svi zajedno išli smo vidjeti kao on izgleda i predlagali smo razne ideje da ovaj prostor učinimo ljepšim i nekako nam se činilo da bi trebalo dodati malo više zelenila i zato smo inicirali sadnju divljih trešanja –kazala je učenica trećeg razreda sisačke Gimnazije Ana Majnarić.

sadnja-03

sadnja-23

sadnja-28

Izvor: Sisak.hr, 23/11/2016