Na današnji dan rođena je  Gertrude Jekyll (29. studenog 1843. — 8. prosinca 1932.) Bila je utjecajna britanska hortikulturistica, umjetnica i spisateljica. Ona je kreirala preko 400 vrtova u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, a napisala je preko 1000 članaka za časopise kao što je “Vrtovi Williama Robinsona” (William Robinson’s The Garden).

Rođena u Londonu, kao peto od sedmoro djece. Njen mlađi brat, Walter Jekyll, bio je prijatelj Robertu Stevensonu, koji je posudio obiteljsko prezime za njegov čuveni roman Doktor Jekyll i Gospodin Hayd.

Jekyll je bila jedna  d najutjecajnijih osoba u umjetnosti, zahvaljujući njenoj suradnji s britanskim arhitektom Edwin Landseer Lutyens, za čije projekte je stvorila brojne eksterijere. Lutyens je dizajnirao njen dom]. 1900. Lutyens i njen brat Herbert su dizajnirali britanski paviljon za parišku izložbu. Njen rad je poznat po svojoj blistavoj boji.Ona je bila zainteresirana i za tradicionalni namještaj i seoske zanate, zabrinuta zbog njihovog nestajanja.

U djelu poput “Shema boja za cvjetni vrt”, stavila je pečat na suvremenu upotrebu “toplih” i “hladnih” boja cvijeća u vrtu.

Nagrađena je Spomen medaljom časti (Veitch Memorial Medal) i Viktorijinom medaljom časti (Victoria Medal of Honour) kraljevskog hortikulturnog društva.

 

Izvor: https://wikivisually.com/, 29.11.2017.