U srijedu, 4. rujna, u Domu HDLU otvorit će se izložba ‘Prostori krajolika’

Skupna izložba ‘Prostori krajolika’, s radovima 24 hrvatska umjetnika koji će se predstaviti u različitim medijima, slikarstvu, skulpturi, instalaciji, fotografiji, ambijentu, otvara se u srijedu, 4. rujna u Galeriji “Prsten”, Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

‘Kao što portret podrazumijeva suodnos unutrašnje i vanjske dimenzije prikazanoga lika, tako i prikaz krajolika nije tek preslikavanje viđenoga, nego i uranjanje u promatrano, posredstvom promatranog uranjanje u sebe, vezivanje za geografiju promatranog i ukorjenjivanje u tlo iz kojega je budući prikaz niknuo, ali i oblikovanje prikazanoga snagom vlastite (pro/do)življenosti prirode’, zapisao je u predgovoru Igor Loinjak, koji je s Domagojem Sušcem kustos izložbe.

Po njegovim riječima, prostor krajolika više je od prostora u kojem se samo živi i obitava, pojam krajolika prestaje biti tek doslovan pejzaž i postaje svijet u kojemu se oslikava povezanost tla i umjetnika.

‘Čita se tu ljubav koju osjećaju jedno prema drugom, kao i naznaka sreće, mržnje, sumnje, strasti ili želje za bijegom bilo od krajolika bilo od sebe samoga. Konačno, umjetnik osjeća krajolik onoliko i onako kako tlo osjeća samoga umjetnika dajući mu više ili manje poticaja za ostanak ili bijeg’, ustvrdio je.

Izlažu Josip Alebić, Damir Babić, Gordana Bakić, Josip Brandis, Igor Čabraja, Mario Čaušić, Tanja Deman, Sebastijan Dračić, Hrvoje Duvnjak, Ivona Jurić, Katarina Ivanišin Kardum, Zlatko Kozina, Kristina Lenard, Mario Matoković, Miron Milić, Zdravko Milić, Igor Ruf, Davor Sanvincenti, Domagoj Sušac, Marko Tadić, Zlatan Vehabović, Mirjana Vodopija, Davor Vrankić i Zlatan Vrkljan.

Izložba će biti otvorena do 22. rujna.

Izvor: T portal, 4.9.2019.