Dragi krajobrazni arhitekti i arhitektice,

vratili smo se sa putovanja. 13 veličanstvenih krajobraznih arhitektica, i 14. vodič, 5 dana su bili u pohodu na osvajanje parkova i vrtova grada Madrida, Toleda i El Escoriala. Divno smo se proveli, naučili sve o vrtnoj baštini navednih gradova i vratili se puni dojmova koje želimo podijeliti sa svim našim čitateljima. Izdvojit ćemo ono najzanimljive, a sve zainteresirane pozivamo da nam se pridruže u narednim putovanjima. Obilazite parkove i vrtove u dobrom društvu, i učite uz educirane i zabavne vodiče. Da ne duljimo, evo što smo sve vidjeli.

 

MADRID

Madrid, glavni grad Španjolske od 1561. godine je smješten u samom srcu Španjolske. Grad ima 3.228.359 stanovnika po popisu stanovništva iz 2005. godine, dok istoimena regija broji 5.561.748 stanovnika.  Madridski je javni prijevoz jedan od najučinkovitijih na svijetu. Sastoji se od mreže metroa, prigradskih željeznica (španj. Cercanias) i gradskih autobusa. Glavna madridska zračna luka je Zračna luka Madrid-Barajas, smještena 12 km sjeveroistočno od centra grada. Madrid posjeduje mnoštvo muzeja među kojima najznačajnije mjesto zauzimaju  muzej Prado, Reina Sofia, koja posjeduje veličanstvenu Picassovu Guernicu, i Muzej Tyssen-Bornemisza sa veličanstvenom zbirkom slika iz cijeloga svijeta.  Zeleni sustav Madrida svakako je impresivan, što madrižani zahvaljuju svojoj klimi. Zbog velikih vrućina koje ljeti dosežu i temperature preko 40 stupnjeva, grad je bazirao svoj razvoj na osnivanju velikih zelenih oaza za odmor, koje služe za rekreaciju, rashlađivanje ulica grada i stanovnika.

                                                                             Palacio de Comunicaciones

                                                                           Cuatro Torres Business Area

 

Park Retiro

 

Park Retiro je kreiran kao kraljevski park. 1632, palaču je izgradio kralj Filip IV, kao odmorište za kraljevsku obitelj. Retiro znači „park ugodnog odmora“. U vrijeme vladavine kralja, park je bio daleko izvan zidina Madrida, ali sad je u potpunosti okružen zgradama Madrida i smješten je u njegovom samom središtu. Veličine 130 ha, veliki kraljevski park, otvoren je za javnost 1868. g. Dijelom je uređen u formalnom francuskom stilu, dok je dijelom uređen u engleskom stilu.

Atocha, željeznička postaja sa tropskim vrtom

Ovaj sustav željeznice razvijao se mnogo puta kroz povijest te je prošao razne faze svoje preobrazbe. 1985., započeo je glavni projekt rekonstrukcije, baziran na dizajnu Rafaela Monea. Ono po čemu je Atocha poznata, jest tropski vrt koji sadrži impresivnih 4000 m2 tropskog bilja. Ovaj koncept proizlazi svakako iz samih španjolaca, koji na prvo mjesto stavljaju odmor, relaksaciju te veliku pažnju posvećuju stvaranju prostora koji su mjesto odmora i opuštanja.

Vertikalni vrt, Patricka Blanca

 

Ovaj vertikalni vrt,je impresivna kreacija poznatog francuskog botaničara, Patricka Blanca. Ono što čini ovaj vertikalni zid posebnim, jest prije svega njegova lokacija, i smještaj uz impresivnu zgradu, Caixa Forum, koja svojom bojom i teksturom fasade naglašava veličanstvenost izričaja ovog francuza. Zid je visok 24 m, i sadrži više od 15.000 biljaka, od toga 250 različitih biljnih vrsta.

Real Jardin Botanico

Botanički vrt grada Madrida, prostire se na 8 ha, u blizini muzeja Prado. Vrt je utemeljen 17.10.1755. od strane kralja Ferdinanda VI. Sadrži preko 10.000 nižeg grmlja i cvijeća, i 1500 drveća. Vrt je podijeljen na 3 cjeline prema klimatskim obilježjima na: tropsku, umjerenu i pustinjsku.

The Campo del Moro

Vrtovi su dobili naziv po maurskoj vojsci koja je boravila na ovom području u 12. stoljeću. Kasnije je park imao lovnu namjenu a u 19. st. je tek pretvoren u javni park sa tipičnim formalnim elementima (centralna os), topiarima i statuama, prema francuskom stilu.

Jardines de Sabatini

 

Kraljevska palača (Palacio Real de Madrid) je popularno odredište turista. S tehničke strane,to je kraljevska rezidencija, ali zapravo je njena prava uloga korištenje za službene ceremonije. Palača je izgrađena u 18. St. Dao ju je izgraditi kralj Filip V. na mjestu bivšeg maurskog dvorca. Palača se gradila 20 godina i slovi kao najveća palača u Europi, zajedno sa svojih 2.800 soba.

Sabatini vrtovi su dio Kraljevske palače. Otvoreni su za javnost od strane kralja Juana Carlosa I. 1978. godine. Ime su dobili u čast arhitekti iz 18. st., Francescu Sabatiniu, koji je dizajnirano staje koje su bile na mjestu palače i vrtova. 1933. započelo je uklanjanje staja, i konstrukcija vrtova je započela. Izgradnja je završena 1970. Vrtovi su u neoklasicističkom stilu, osnova se temelji na ošišanim živicama, simetričnim geometrijskim parterima, vodenim površinama, statuama i fontanama. Statue predstavljaju španjolske kraljeve.

Madrid Rio

Madrid Rio relativno je nov projekt, još u nastajanju. Rijeka zajedno sa svojom obalom je postala integralni dio gradskog centra, i nudi stanovnicima Madrida  prostor za rekreaciju i odmor. Ovaj kompleks sadrži sportske terene, mnoge kulturne centre i dječja igrališta. Površine je 649 ha, i protežee se kroz 6 distrikta. Zelene zone sadrže više od 25.000 novo zasađenih stabala, koji se protežu linearno uz područje rijeke. Salon de Prinos, je 6 km duga promenada sa dječjim igralištima, odmorištima i stazama za pješake  i bicikliste. Arganzuela Park  pokriva 23 ha i najveći je park u tom kompleksu. Glavna atrakcija ovog dijela su fontane i vodene površine sa različitim efektima, prskalicama, umjetnim maglicama koje služe za rashlađivanje u ljetnim mjesecima.

 

TOLEDO

Toledo je grad u Španjolskoj. Upravno je sjedište autonomne zajednice Kastilja-La Mancha (špa. Castilla-La Mancha) te sjedište nadbiskupije. Godine 2008. brojao je 80.810 stanovnika. Grad leži na granitnoj uzvisini (529 m) iznad rijeke Tajo, oko 70 km jugozapadno od Madrida. Stari dio grada nalazi se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine. Zaštićeni lokalitet uključuje:
•    Most Puente de Alcántara datira još iz rimskih vremena, a jedno vrijeme bio je jedini ulaz hodočasnicima u grad.
•    Malena crkva El Cristo de la Luz je bila džamijom iz 999. god. kojoj je dodana Mudejar apsida čime je pretvorena u crkvu.
•    Džamija Tornerias (Mezquita de las Tornerías) iz 11. st.
•    Castillo de San Servando, srednjovjekovni dvorac na obali Targusa u ojem je smještena vojna Pješačka akademija.
•    Gotička katedrala u Toledu iz 13. st., u kojoj se nalazi barokni Transparente koji je projektirao Narcisso Tome (1721.). On ispunjava gotičku Gospinu kapelu iza glavnog oltara. Sastavljen je od skulptura od štuka (Posljednja večera) i svjetla koje domišljato pada iz otvora umetnutog u gotički svod kapele.[2]
•    Palača Galiana iz 13. st., mudejar stil
•    Gradska vrata Puerta del Sol su djelo vitezova Hospitalaca iz 14. st.
•    U Crkvi sv. Tome (Iglesia de Santo Tome), u Mudejar stilu iz 14. st., nalazi se slavna slika Pogreb grofa Orgaze (El Greco)
•    Samostan sv. Ivana iz Reyesa (Monasterio de San Juan de los Reyes) u elizabetskoj gotici iz 15. st.
•    Dvorac Alcazar u Toledu iz 16. st. nalazi se na najvišem mjestu u gradu, a od 2009. god. u njemu se nalazi Vojni muzej.
•    Renesansna Bolnica sv. Križa (Museo-Hospital de Santa Cruz) iz 16. st.
•    Renesansna Hospital de Tavera Museum Duque de Lerma iz 16. st. je utjecala na plan El Escoriala.
•    Muzej El Greca je obnovljena kuća slavnog slikara u kojoj se nalaze neke njegove važne slike.
•    Santa Maria la Blanca je najstarija europska sinagoga koja još uvijek stoji, danas u vlasništvu katoličke Crkve.
•    Synagogue de el Transito u židovskoj četvrti je dom sefardskom muzeju.
•    Crkva sv. Jakova iz Arrabala (Santiago del Arrabal) u Mudejar stilu.

EL ESCORIAL
Kraljevski samostan i palača El Escorial

 

(španjolski: El Real Monasterio de El Escorial) je povijesna rezidencija španjolskih kraljeva koja se sastoji od samostana, crkve, kraljevske palače, muzeja i škole. Nalazi se oko 45 km sjeverozapadno od Madrida u naselju San Lorenzo de El Escorial, autonomna zajednica Madrid. Dana 2. studenog 1984. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. El Escorial je iznimno popularna turistička destinacija koju svake godine posjeti oko pola milijuna turista. Veliki ulaz u Escorial smješten je u sredini zapadnog pročelja a otvara se u Patio de los Reyes, atrij crkve u pozadini. Građevina ima jednu golemu samostansku crkvu po uzoru na crkvu Sv. Petra u Rimu, te kraljevsku palaču, u kojoj je Filip II. za sebe želio “samo jednu ćeliju gdje ce odmarati svoje umorno tijelo”. Talijanski utjecaj se najviše osjeća u zapadnom pročelju s dorskim stupovima i kupolom u obliku polukugle, tipa koji su upotrebljavali Bramante i drugi. Smještaj kora iznad nadsvođenog vestibula na zapadnom dijelu (čime je skraćen dugi krak kako bi crkva dobila tlocrt grčkog križa) je španjolsko obilježje. Samostan s četiri klaustra s arkadama zaprema jugozapadni dio Escoriala, a ima vlastiti ulaz na zapadnom pročelju. Istočno od samostana nalazi se veliko dvorište, Patio de los Evangelistas. Kolegij zauzima sjeverozapadnu četvrt, a poput samostana na suprotnoj strani, podijeljen je na četiri dvorišta, a ulaz je na zapadnom pročelju. Veliko dvorište u sjeveroistočnom kutu Escoriala povezano je sa svečanim odajama koje se ističu iza crkve. U kompleksu se nalaze i muzej, biblioteka i kraljevski mauzolej (Panteon de los Reyes) s ljesovima mnogih španjolskih kraljeva. Tu je Filip pokopao i svog oca, Karla I. (poznatijeg kao Karlo V., cara Svetog Rimskog Carstva). Mjesto kraj mrtvog kralja ostalo je prazno jer na natpisu kraj grobnog mjesta piše: “Ako potomak Karla V. nadmaši kralja smjelošću svojih djela, neka sebi uzme to mjesto”. Što Filip II. svojim djelima nije prisvojio. Šturi i strogi stil Escoriala povjesničari su, prema njegovom arhitektu, prozvali “Herrerovim stilom” (Estilo herreresco). Od kada je dovršena nisu utihnuli glasovi kritičara koji joj zamjere bezgraničnu rasipnost i graditeljsko podilaženje španjolskoj dvorskoj eliti. No, za većinu Španjolaca El Escorial je španjolski građevinski spomenik, kao što je Don Quijote simbol španjolskog pjesništva.

Renesansni vrt izvan palače sadrži decentno minuciozno uređene partere. Kralj Filip V. iznimno je volio cvijeće, stoga su parteri bili pažljivo uređeni, i velika pažnja se pridavala planu sadnje. Originalno je bilo zasađeno cvijeće, dok su danas parteri uređeni šišanom živicom.

 

Naravno, nećemo zaboraviti napomenuti da je Španjolska mjesto divnih ljudi, impresivnih građevina, sjedište moderne arhitekture, flamenca i ukusne kuhinje. Obišli smo i male gradske parkove, od kojih svaki odiše svojom posebnom ljepotom. Muzeji Prado, Reina Sofia i Tyssen su nas jednostavno očarali i nadamo se da će naši čitatelji prepoznati vrijednost ovog veličanstvenog grada te se možda i sami upustiti u istraživanje.

                                                     Picasso: Guernica, muzej Reina Sofia

Grupa željna istraživanja već u pripremi ima planove za iduću godinu. Malo ćemo natuknuti da su ideje došle na istraživanje Andaluzije i veličanstvenih vrtova Alhambre, a moguće je da se upustimo i u daleki Berlin. Čekamo Vas i pridružite nam se u istraživanju svjetske baštine krajobrazne arhitekture. Naravno svi oni koji ste u komori nećete proći niti bez bodova.

Vezano za buduća putovanja i obilaske vrtova i parkova obratite se Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata ili grupi Free Tree na Facebooku. Čekamo Vas!!

Do daljnjeg putovanja, srdačni pozdravi.
A.K.

Tekst: A.K., dio izvora Wikipedia
Foto: A.K.