Pozivamo Vas da nam se pridružite na 2. radionici programa ARTUR (Arhitektura i turizam) u Dubrovniku, 26. studenog 2013. u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik u dvorani Elafiti u 9.30 sati, Babin kuk.

ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

Ovogodišnja tema ARTURA – Turistički prostor: Grad i regija – bavi se propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Odnos grada i regije detaljnije se proučava kroz tri interaktivne i multidisciplinarne radionice u Zadru, Dubrovniku i Puli.

Na dubrovačkoj radionici pod temom Identitet: Grad &∓‐ regija, bavit ćemo se pitanjem definiranja koncepta identiteta regije uvažavajući značaj razvoja turizma na temelju cjelovitog potencijala grada i regije kroz podizanje svijesti o gospodarskom i kulturnom potencijalu koji proizlazi iz specifičnog prirodnog okruženja, kulture i tradicije. ARTUR u kontekstu tranzicije i pratećih pojava poput nezgrapnosti masovnog turizma, pronalazi ravnotežu u poticanju ekonomskih, socijalnih, kulturnih i ekoloških projekata koje polaze od lokalnih kulturno-geografskih specifičnosti s ciljem razvoja čitave regije, poput sveučilišnog turizma, koji ima pozitivan učinak na razvoj cjelogodišnjeg turizma, te se uklapa u povijesnu i kulturnu sliku grada.

I ovom prigodom upućujemo poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom želimo istaknuti najbolje primjere u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma.

Temu zaključujemo konferencijom koja će se održati u Zagrebu u ožujku 2014. godine, na kojoj ćemo predstaviti rezultate održanih radionica, te dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR.

Radionica Artur uvrštena je u Sustav stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

 

 

Program radionice Dubrovnik:

Identitet: Grad i regija

TURIZAM, BAŠTINA I ARHITEKTURA kao osnovne teme okruglog stola i radionice polaze od kulturnog i geografskog identiteta kao potencijala za održivi razvoj grada i regiji. U želji za uspostavljanjem idealne slike grada za građane i turiste, Artur otvara niz pitanja s namjerom uspostavljanja ravnoteže između Grada i regije u gospodarskom, turističkom, socijalnom, demografskom i kulturnom smislu, te izdvaja slijedeće teme za razgovor:

Kulturna baština – graditeljska i prirodna – osnovni resurs za razvoj regije
Planiranje i mogućnosti održivog prostornog razvoja u uvjetima visoke razine zaštite kulturne baštine
Uloga visokog obrazovanja u turističkom razvoju grada Dubrovnika

 

Ciljevi radionice:

– podići svijest o važnosti baštine i javnih prostora u planiranju razvoja grada i regije
– potaknuti participaciju zajednice u artikuliranju potreba grada i regije, te je osnažiti otvaranjem prostora za rad visoko obrazovanih kadrova u cjelogodišnjim djelatnostima
– povezati ključne sudionike u upravljanju prostorom i planiranju investicija sa stručnom i znanstvenom zajednicom, te građanima

 

Sudionici okruglog stola:

– prof.dr.sc. Feđa Vukić (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
– dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić (Institut za razvoj i međunarodne odnose)
– mr.sc. Marina Oreb, dipl.ing.arh (Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske)
– mr.sc. Marija Kojaković, dip. ing. arh (Društvo arhitekata Dubrovnika)
– dr.sc. Ivo Kunst (Institut za turizam)

Okrugli stol moderira Damir Ljutić, dipl. ing . arh. (Društvo arhitekata Zagreba)

Pozivamo Vas da nam se pridružite u Dubrovniku.

Ulaz je slobodan ali zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se putem prijavnice na mail adresu:
ana.marendic@d-a-z.hr do 24.11.2013.