Večeras u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu održat će se tribina u 19.00 te otvoriti izložba “Party flyer” u 20 h , uz DJ program do 22h.

“Ne tako davno, za dobar underground tulum, plesnjak ili party – osim usmenom predajom – moglo se saznati jedino putem “flyera”. Taj oblikovani komadić papira ne samo da je diktirao gdje ćemo provesti vikend, već i kakvo ćemo mišljenje imati o klubu, DJ-ima i njihovoj glazbi.
Oblikovanjem “flyera” svoje su prve javne korake napravili mnogi, danas renomirani hrvatski konceptualni umjetnici i grafički dizajneri: Bruketa & Žinić, Ruta, Numen, David Maljković, Nieuw NDG, Bojan Matoš, Lina Kovačević i mnogi drugi. Najveći motiv ove izložbe je povezati autore i djela, te etablirati “flyer” kao specifičan medij vizualnih komunikacija, na razmeđu primjenjene umjetnosti, reklamnog letka, gerila marketinga i DIY (do it yourself) estetike kontra kulture.

Iako u svojoj osnovi reklamni letak, “party flyer” je često iznenadio domišljatošću dizajnerskog rješenja. Takvi primjerci nisu završavali u kantama za smeće, već su imali priliku postati rijetki kolekcionarski primjerci. Pojavom društvenih mreža, fizički nas “flyeri” sve više napuštaju, tako da već danas nedvojbeno možemo govoriti o “eri flyera” u nekom prošlom vremenu.

Selekcija “flyera” koju izlažemo u Muzeju suvremene umjetnosti, iz privatnih su kolekcija nekoliko hrvatskih rejvera, grafičkih dizajnera i DJ-a, i pokrivaju period od ranih devedesetih do danas. Grafičko oblikovanje “flyera” je sastavni element “underground” techno kulture, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – jednako kao break-dance, gramofoni i grafiti u hip-hop kulturi.

Osim dizajna, koji je oslikavao suvremenost post-moderne na stilski najčišći mogući način, njihov značaj leži i u subverzivnom momentu gdje se kapitalističkom metodom reklamira kultura, i to uglavnom neprofitabilna kultura. “Flyeri” po svojoj funkciji spadaju u domenu primjenjene umjetnosti, no iznimka su utoliko što je dizajn “flyera” rijetko bio adekvatno honoriran. Sa “flyerima” se nije stvarala karijera, niti “flyeri” stoje u umjetničkim portfolijima.

O “flyerima” u Hrvatskoj ne postoje publikacije niti web-stranice, čak ni one koje tematiziraju elektronsku glazbu nikada im nisu posvetile ozbiljniji članak. Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da su “flyeri” vrlo često nastajali preko noći, autore “flyera” je vrlo teško povezati sa njihovim radovima. Prvu izložbu “flyera” postavila je Irena Šćurić davne 1994 u KIC-u, pod nazivom “Flyer shock 1994″. Nakon skoro 20 godina, po prvi puta u muzejskom prostoru, održati će se izložba i tribina na temu grafički dizajn “party flyera” u Hrvatskoj od početka devedesetih do danas.

Autor izložbe: Višeslav Laboš, producent je Branko Kostelnik, dizajn flyera: Lina Kovačević, DJ: Mack Julia, Qwerty.
Gosti tribine su Irena Šćurić, Lina Kovačević, Goran BITart, Toni Uroda, Marijan Felver.

Organizator se zahvaljuje osobama koje su donirale ili posudile flyere za ovaj event:
Hrvoje Jakopec, Goran Zmajić, Lena Telenta, Hrvoje Mitić, Tomislav Cetina, Ana Labudović, Srđan Thian, Miljenko Rajaković, Marko Tralić, Tihomir Štivičić, Irena Šćurić, Miro Merlak, Petra Blažinčić, Sven Karas, Marko Yesh, Nikolina Steković, Mario Franić, Sergej i Olja, Toni Ćaleta,Nedjeljko Stavljenić, Mile Popović, Filip Eterović.” stoji u pozivu.

pogledaj.to, 15/11/2013

 

Odgovori