O promjenama koje doživio New York u posljednjem desetljeću i o kontroverznom učinku transformacije već smo pisali ovdje. Sada vas vodimo na najpoznatiji njujorški trg – Times Square, koji također prolazi kroz veliku preobrazbu.

Naime, arhitektonski ured Snohetta, baziran u Oslu i New Yorku, završio je prvu fazu velike rekonstrukcije Times Squarea, nastavljajući inicijativu započetu 2009. kojom se velike površine trga pretvaraju u pješačke zone.

Projekt je vrijedan 55 milijuna dolara i nadilazi preobrazbu javnih površina između 42. i 47.ulice, koje će biti u potpunosti obnovljene kako bi se uklonili svi tragovi prometa i prijevoznih sredstava koji su ih tijekom godina devastirali.

Snohetta je, prema pisanju Dezeena, zaključila renoviranje trga između 42. i 43. ulice pred veliku novogodišnju proslavu koja se tradicionalno održava na Times Squareu. Korišteni su spljošteni rubnjaci kako bi se stvorila jednoslojna površina za pješake, a postavljene su i nove klupe i popločenja. Taj se potez na Broadwayu prvi put zatvorio za promet 2009. kao dio inicijative koju je pokrenuo sada već bivši gradonačelnik Bloomberg kako bi omogućio dodatni prostor za 400.000 pješaka koji dnevno prolaze Times Squareom. Od tada je zabilježeno 33% manje ozljeda povezanih s prometom, kao i povećanje prihoda od 180% koji ostvaruju trgovci i ugostitelji u lokalima koji okružuju trg.02

“Otkako smo uveli privremene pješačke površine na Times Squareu, zabilježili smo povećanje pješačkog prometa i smanjenje prometnih nezgoda i ozljeda, a poduzetnici imaju klijenata više nego ikada. Trgovi su dobri za Njujorčane, posjetitelje i poslovanje te ih zato pretvaramo u trajno rješenje”, izjavio je Bloomberg.

Kad se jednom zgotovi, Times Squareu će se rekonstrukcijom dodati 13.000 četvornih metara novih pješačkih površina. Bit će postavljeno 10 novih granitnih klupa, kao i popločenje u dvije nijanse s ubačenim metalnim diskovima, dizajniranim da reflektiraju neonska svjetla okolnih fasada s reklamama.

Surađujući s inženjerima Weidlinger Associatesa i krajobraznim arhitektom Mathewsom Nielsenom, arhitekti planiraju otvorenje druge faze rekonstrukcije do kraja 2015. te završetak cijelog projekta u 2016.

Ovaj projekt jedan je od 59 projekata kojima se rekonstruiraju javni trgovi diljem grada, što je započeto za Bloombergova mandata.

 

Izvor: pogledaj.to, 27/1/2014

Odgovori