Izvor: Večernji list, 31/1/2014
Autor: Silva Videk

Rijetke su sredine koje se u ovo krizno vrijeme bave stvaranjem novih parkova. Ipak jedna od njih je općina Lobor koja je izradila projekt uređenja parka koji će biti tik uz Crkvu Svete Ane, prostirat će se na oko dvije tisuće četvornih metara, stajat će oko pola milijuna kuna, a kako nam je rekao načelnik Općine Lobor, Božidar Markuš, aplicirat će ga na EU fondove. Krajobrazne arhitektice Andrea Knez i Lana Mesić dobile su zadatak urediti prostor oko crkve do postojećih prometnica, ograde, objekta i parkirališta uz Dom zdravlja. Od njih je zatraženo da se ta površina uredi kao središnji gradski park i da se u njega implementiraju replike vojničke nadgrobne stele i starinske pumpe, a kasnije, na javnoj raspravi, tome je dodan i bunar koji se nekad tu nalazio te procesijski trg.

U budućem Parku Komplementacije ili Franje Horvata Kiša, ovisno o odabranom nazivu, uklonit će se jedan orah, a šest postojećih breza ostaje. Naime, kako kažu autorice, u uređenju se, uz estetiku, vodilo računa da se izraze skromnost, poniznost, čistoća, dostojanstvo, unutarnji mir i uzvišenost, a upravo će biljke biti te koje će simbolički govoriti o tim osobinama, time i o kršćanstvu. Breze ostaju, između ostalog stoga što će i inače dominirati biljke bijelog cvata, kao simbol čistoće i smirenosti, a bijela boja kore breze i njezina gracioznost naglasit će dostojanstvo. Jedino što će se isticati je Judino drvo koje cvate ružičasto, crvene ruže i plave perunike, no i za to postoje razlozi. Primjerice Judino drvo dobilo je ime upravo po Isusovom izdajniku, crvene ruže u kršćanskoj ikonografiji označavaju Marijinu ljubav i dobrotu ali i patnju zbog Isusove smrti, a perunika je simbol novog života i besmrtnosti. Od ostalog bilja zasadit će se mirta, zimzeleni grm sa sitnim bijelim cvjetovima koja je simbol pomirenja, opraštanja i Božje milosti.
Ljiljan koji će se također tu zasaditi simbol je ljepote, a smatrao se i svetom biljkom. I majčina dušica dobila je ime po Bogorodici i također će naći mjesto u ovom parku. Sa stražnje strane crkve nalazit će se kontemplativni prostor za molitvu, kamenom klupom na travi i odvojen zelenom ogradom, a kamenim pločama postavljenim u travu spaja se s nogostupom.

 


Odgovori