Prolaz kroz južno i istočno vanjsko dvorište zagrebačkog Nadbiskupskog dvora nekad je bio otvoren za javnost kao najkraća veza između Bakačeve, odnosno Vlaške ulice i parka Ribnjak. Od trenutka kada je prije dvadesetak godina prolaz zatvoren, ta je praktična i atraktivna pješačka veza za javnost onemogućena, pa i zaboravljena.

Ulaz u vanjsko dvorište Nadbiskupskog dvora nekad je bio otvoren za javnost, a riječ je o najkraćoj i atraktivnoj vezi prema Ribnjaku.

Inicijativu da se prolaz ponovo otvori za javnost pokrenula je platforma 1POSTOZAGRAD. Predloženo je da prolaz bude otvoren preko dana, a da se noću zaključava. Katedralni kompleks jedan je od najvažnijih i najstarijih zagrebačkih spomenika te neizostavni dio identiteta glavnoga grada Hrvatske. Nadbiskupski dvor jedan je od njegovih ključnih dijelova, a ponovnim otvaranjem za javnost prolaza prema Ribnjaku, bio bi omogućen doživljaj dvorca i vrta za stanovnike Zagreba, ali i brojne turiste zainteresirane za zagrebačku i hrvatsku kulturnu baštinu koja bi otvaranjem prolaza postala i dostupnija.


Prigoda da se to dogodi je i nedavno formiranje Trga Europe, skora cjelovita obnova Bakačeve i Cesarčeve te dijela Vlaške čime će zona podno Nadbiskupskog dvora oživjeti i kao nova pješačka zona. Otvaranjem prolaza prema Ribnjaku ona bi dobila i dodatni sadržaj, odnosno atraktivnom šetnicom bila povezana s parkom Ribnjakom i Branjugovom ulicom.Kako je naznačeno u inicijativi  za otvaranje kaptolskog prolaza, i ovogodišnja 920. obljetnica osnutka (nad)biskupije također bi mogla biti dobar povod za takav poklon građanima Zagreba.


Ulaz iz parka Ribnjak  

Ponovno otvaranje prolaza, pa i njegovo dodatno uređenje kao šetnice dostupne javnosti, svakako bi kompenziralo i činjenicu da do danas nije ostvarena zadovoljavajuća neposredna veza između kaptolskog trga i Ribnjaka. Ta je veza promišljana u nizu nikad ostvarenih planova, kao i sam kaptolski trg koji ni nakon više od stoljeća privremenosti i činjenice da se radi o najstarijem zagrebačkom trgu, još uvijek nije postuliran kao trg. U sklopu inicijative predloženo je i da jednom obnovljena tamošnja oranžerija također bude otvorena za javnost.

Foto: 1POSTOZAGRAD
Izvor: pogleda.to, 10/1/2013