Holcim Grupa  jedan je od vodećih i najutjecajnijih promicatelja održive gradnje u svijetu. Godine 2003. osniva Holcim zakladu za održivu gradnju koja organizira međunarodni natječaj, Holcim Awards  za najbolja rješenja na području održive gradnje. Od tada pa do danas prošla su tri trogodišnja ciklusa natječaja, a četvrti je u tijeku.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije. Prva je kategorija otvorena arhitektima, inženjerima, urbanistima, građevinskim tvrtkama i izvođačima za projekte koji su pokazatelji održivih odgovora na kompleksan kontekst današnjice. Druga kategorija, znakovitog naziva ‘Next generation’ (Iduća generacija), otvorena za mlade profesionalce i studente u dobi od 18 do 30 godina, traži vizionarske i odvažne održive projekte za održivu budućnost. Ukupan iznos nagrada koje se dodijele u svakom trogodišnjem ciklusu iznosi dva milijuna američkih dolara. Natječaj se provodi na dvije razine. Na regionalnoj razini radove ocjenjuju zasebni žiriji iz pet svjetskih regija: Europe, Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Afrike i Srednjeg istoka te Azije i Pacifika. Petnaest radova nagrađenih zlatom (zlatnom medaljom?),srebrom ili broncom na regionalnoj razini ulazi u globalno natjecanje i dalju razradu, kao i svi nagrađeni radovi iz ‘Next Generation’ kategorije.

Holcim Awards Gold 2011 Europe
Zlato – Holcim Awards 2011 – Urbana obnova i bazen precinct, Berlin, Njemačka

Glavni autori: Tim Edler i Jan Edler – realities:united, Berlin, Njemačka; Ostali autori: Denise DIH – DODK arhitekti BDAD, Heiko Sieker – inženjerska tvrtka, Dr. Sieker, Hoppegarten, Njemačka, Anna Lundqvist – Berlin, Njemačka, Christian Bohne – Man Made Land, Berlin, Njemačka

Projekt Flussbad nalazi se u samom središtu Berlina i pretvara neiskorišteni krak rijeke Spree u prirodni 745m dugački “bazen”. Objekt je veličinom ekvivalentan sedamnaest olimpijskih bazena s prosječnom širinom od 28.8m i ima 780m dugačak sustav filtracije. Projekt će imati izravan i snažan utjecaj na kvalitetu urbanog života i dat će pozitivan ekološki doprinos kroz sanaciju gradskih pomorskih putova.

Cilj natječaja je uistinu održivo graditi, svi projekti moraju biti izvodivi ili izvedeni. Uz projekte se predaje dokumentacija s procjenom troškova, proračunima održivosti te konciznim obrazloženjem utjecaja projekata na okoliš i društvo. Neki od nagrađenih projekata iz prva tri ciklusa zapaženi su i hvaljeni ne samo zbog svoje održive, već i estetske komponente te su vremenom postali poznata mjesta posjeta ili okupljanja.

Kako natječaj bilježi prijave iz mnogih razvijenih i nerazvijenih zemalja, zanimljivo je pogledati angažman Hrvatske. U prvom ciklusu iz Hrvatske su pristigla 2 rada, u drugom ciklusu 9, a u trećem ciklusu 15 radova. Radi usporedbe navest ćemo još neke zemlje koje su sudjelovale u posljednjem, trećem svršenom ciklusu iz godine 2010/11.Tako je Srbija predala 13, Austrija 10, Belgija 17, Mađarska 32, Njemačka 22, Ujedinjeno Kraljevstvo 24, Francuska 38, Rumunjska 58, Rusija 57, Italija čak 103, a SAD 184 rada. Zamjetno je kako u nekim zemljama ,koje se ne ističu kao primjeri osvještenih i ne vode održivu ekološku politiku, postoji velik individualni interes kao i interes ustanova za ovaj način gradnje.

Četvrti ciklus natječaja je još uvijek u tijeku. Rok prijave za sudjelovanje je 24. ožujka 2014. a konačni rok predaje radova je 31. ožujka 2014. godine. Europski žiri sastavljan je od renomiranih stručnjaka na području održive gradnje. Predsjednik žirija je Jean-Philippe Vassal, a ostali članovi su: Horia Adrian, Arno Brandlhuber, Antón García-Abril, Hiromi Hosoya, Stuart Smith, Holger Wallbaum i Hrvoje Njiric, te Marc Angélil, zadužen u svim regionalnim žirijima.

Holcim Awards Next Generation 1st prize 2011 Europe
1. nagrada – Holcim Awards “Next Generation” 2011 Europe: Učinkovita izrada sustava za geometrijski složene građevinske elemenate, London, UK

Glavni autor: Povilas Cepaitis – AA School of Architecture, London, UK; Ostali autori: LLuis Enrique Monzo – AA School of Architecture, London, United Kingdom; Diego Ordoñez – AA School of Architecture, London, United Kingdom; Carlos Piles – AA School of Architecture, London, United Kingdom

Cast on Cast, učinkovit je i održiv proces izrade usmjeren na razvoj pametne ali jednostavne metodologije za dizajn i proizvodnju građevinskih elemenata sa složenim geometrijama, što je energetski učinkovitije i značajno smanjuje građevinski otpad. Kompleksne geometrije koriste se u suvremenoj arhitekturi za izgradnju omotnica zgrade od betona ili morta, pregradnih zidova, horizontalnih i vertikalnih sjenila i pločnike.

Nadamo se da će broj predanih radova i dalje rasti. On do sada nije bio dovoljno velik kao ni interes hrvatske javnosti, investitora, arhitekata i službenih tijela za održivo planiranje, projektiranje i gradnju. Osim nezainteresiranosti za nove tehnologije i metode u ovom području, koju neki pokušavaju opravdati početnom cijenom takvog projekta, nema interesa ni volje kod iste publike niti za neke postojeće metode. Tako, osim nekoliko novih izvedbi rijetkih entuzijasta, nećemo naići na promišljeno korištenje lokalnih resursa, a pogotovo tradicionalnih tehnika i znanja. Posavske, slavonske, istarske, dalmatinske i sve ostale – danas su nam kuće iste, od istih materijala, iz istih tvornica, bez obzira na klimu, lokaciju ili dostupnost pojedinog građevnog elementa. Što je uzrok tome: lijenost? Nedovoljna količina informacija? Ludost? Privatni interesi? Vrhunska kvaliteta ‘istih’ kuća?

Održivost je mnogo više od debelog sloja toplinske izolacije. Ona je izazov kojeg se moramo što prije prihvatiti, svi znamo zašto. Usput se možemo mnogo zabaviti i još više naučiti. Vrijeme je da počnemo.

Četvrti internacionalni natječaj Holcim Awards za projekte održive gradnje sa nagradnim fondom od 2 miljuna USD otvoren je do 24.03.2014.

Više informacija na: holcimawards.