Platforma “1postozagrad” uputila je Vijeću gradske četvrti Donji grad i ostalim nadležnim gradskim tijelima prijedlog da se bazen u sklopu parka na Trgu Petra Krešimira IV. osposobi i napuni vodom.

U sklopu javnog parka na Trgu Petra Krešimira IV. postoji manji bazen/ribnjak koji je predviđen za vodu kojom se, međutim, nikad ne puni. Bazen je nekad imao funkciju ribnjaka i sadržavao ribe.


Riječ je o parku koji se smatra i jednom od ponajboljih modernih projektiranih krajobraznih cjelina u gradu, a izveden temeljem prvog javnog krajobraznog natječaja u Zagrebu, provedenog tridesetih godina dvadesetoga stoljeća. Na natječaju je pobijedio istaknuti krajobrazni arhitekt Ciril Jeglič i tako je nastao park koji danas uživa status zaštićenog spomenika kulture.

“Predlažemo da se bazen s proljećem ponovo privede izvornoj funkciji tj. osposobi i napuni vodom. Smatramo da bi se održavanjem bazena u zamišljenoj funkciji afirmirala ukupna vrijednost parka, te značajno doprinijelo mjestu i kvaliteti života u gradu. Utoliko je i činjenica da se bazen ne ispunjava vodom u doba godine kada to vremenske prilike dopuštaju, zapravo narušavanje izvornog koncepta krajobraznog rješenja parka koje uključuje bazen s vodom. U tome je smislu bazen potrebno tehnički ponovo osposobiti i ispuniti vodom”, naglasili su iz 1postozagrad.

“Bazen s vodom ima i ulogu pojilišta za ptice i druge životinje te ga je potrebno ispuniti vodom.”

Osim što voda kao element javnog prostora grada ima izuzetnu ulogu, u poboljšanju ambijentalnih i boravišnih kvaliteta mjesta, bazen s vodom ima i ulogu pojilišta za ptice i druge životinje te ga je potrebno ispuniti vodom, napominju.

“S obzirom da je riječ o manjoj investiciji, nadamo se da će bazen s vodom biti ispunjen vrlo skoro tj. već ovoga proljeća ili ove godine. S obzirom na velika ulaganja aktualne gradske uprave upravo u nove fontane, sigurni smo u spremnost gradskih vlasti da se aktivnim mjerama založe i da predmetni bazen/fontana, kao dio jednog izuzetnog i povijesnog parka, ponovo zaživi, a što je i vrlo jednostavno ostvarivo”, naglašavaju iz platforme u dopisu koji su uputili Vijeću gradske četvrti Donji grad, Zagrebačkom holdingu, Mjesnom odboru Petar Krešimir IV. i Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode.

1postozagrad je volonterska platforma usmjerena na poboljšanja grada i javnog dobra.
izvor: h-alter.org
Fotografije: Saša Šimpraga i Mislav Predić