Srdj_elementi_vizualne_zastite2012Pejzažno oblikovanje i opus Sonje Jurković
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
16.10. – 27.10.2014.

U četvrtak, 16. listopada u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, otvara se izložba „Pejzažno oblikovanje i opus Sonje Jurković“. Uz izložbu u Galeriji ULUPUH, u isto će se vrijeme na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, u Kačićevoj 26, moći razgledati prateća izložba „Retro nacrti“ iste autorice (od 9 do 20 sati).

Dr.sc. Sonja Jurković (Zagreb, 1942.) članica je ULUPUH-ove Sekcije za vrtnu i pejzažnu arhitekturu. Nakon dugogodišnjeg uspješnog znanstvenog i nastavnog rada na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (1971. – 2007.), nastavila je raditi na realizacijama urbanističko arhitektonskog natječaja za Sportsku rekreacijsku zonu u Poreču. Bila je odgovorni projektant Višenamjenske dvorane Žatika koja je dovršena za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2008. godine. Svojom arhitekturom i uspješnim uklapanjem u pejzaž te posebnom konstrukcijom izazvala je pažnju i međunarodne stručne javnosti te je ušla u uži izbor u svojoj kategoriji na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni (WFA 2009).

Izložba je prilika da se šira javnost upozna s opusom ove ugledne pejzažne arhitektice. Predstaviti će se njeni radovi uređenja prostora od šezdesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana, od nagrađenog natječaja za Titov gaj u Beogradu iz 1974. do natječaja za sportsko rekreacijsku zonu Žatika u Poreču 2004. Od parka Grič u Zagrebu do perivoja Eltz u Vukovaru. Planovi za uređenje obala Save u Zagrebu, te Dravskog parka u Varaždinu. Od uređenja prostora na groblju Lovrinac u Splitu, do proširenja groblja Varaždin. Također će biti pokazani projekti uređenja gradskih prostora i stambenih zona. Na urbanističkim planovima za gradove Labin, Makarska i Rijeka pokazati će se na koji se način pejzažni plan ugradio u urbanistički plan osiguravši zelene sustave grada. Biti će prikazane i studije uređenja trasa prometnica i obilaznica (Osijek, Požega, Plitvice), kao i stvaranje posebnog novog land-arta uz kanal Dunav-Sava.

Izabranih četrdesetak radova, projekata i planova, studija i natječaja biti će predstavljeni na dvadesetak panoa. Izložba ima za cilj pokazati kako se odnos prema pejzažu i njegovim vrijednostima ugrađivao u cjelokupni rad autorice. Pejzažna arhitektura bila je uvijek prisutna bilo u radovima malog mjerila, ili u planiranju velikih prostora u radu Sonje Jurković.

Izložba će se moći pogledati do 27. listopada, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Datum održavanja: 16.10. – 27.10.2014. / Autor teksta: ULUPUH