Trajna zaštita Marjana stigla je prije najavljene sjednice Gradskog vijeća o izmjenama GUP-a. Na istoj sjednici Povjerenstva kada je donesena odluka o zaštiti Meja kao kulturno-povijesne cjeline, odlučeno je i o sudbini Park šume Marjan, izvještava www.dalmatinskiportal.hr. “Marjan je trajno zaštićen, na čemu smo inzistirali od početka. Zbog dugotrajnosti procedure, hitno je prvo bio preventivno zaštićen dok se ne provedu svi potrebni postupci. Svi su uvjeti ispunjeni i Povjerenstvo je odlučilo pozitivno“, kazao je dogradonačelnik Splita, Goran Kovačević.

Nakon što je stručno povjerenstvo donijelo odluku o trajnoj zaštiti iz nje će proizaći rješenje Ministarstva kulture koje će javnosti biti prezentirano, očekuje se, već sljedeći tjedan.

U periodu od nešto više od četiri godine Park šuma Marjan je promijenila pet različitih statusa mjera zaštite, od zaštićenog kulturnog dobra nacionalnog značenja, preko potpunog ukidanja zaštite, pa do kulturnog dobra lokalnog značenja te na koncu preko preventivne zaštite opet do kulturnog dobra. Skidanje zaštite se, inače, dogodilo potezom pera, bez promjena koje bi utjecale na konzervatorsku zaštitu. U međuvremenu su Meje, kulturno povijesna cjelina u Park šumi Marjan, godinu i pol dana potpuno ostale bez konzervatorske zaštite do spomenute odluke u listopadu. U ovom kontekstu treba naglasiti da je svakako važno da je trajna zaštita Marjana stigla prije najavljene sjednice Gradskog vijeća o izmjenama GUP-a. Izbjegla se svaka rasprava o 20-ak zahtjeva za izmjenama GUP-a koje se tiču područja  Park šume Marjan te su graditeljske aspiracije na brdu iznad Splita jednom zauvijek zaustavljene.

 

19

Izvor: Pogledaj.to, 21/10/2014