STRUČNA RASPRAVA U POVODU RECENTNE DEVASTACIJE PARKA NA TRGU KRALJA TOMISLAVA
srijeda, 17. prosinca 2014. u 12 sati

DPUH, Preradovićeva 44, Zagreb

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske održat će u srijedu 17. prosinca u 12 sati u svojem sjedištu, Preradovićeva 44, stručnu raspravu o recentnom zahvatu u parku na Trgu kralja Tomislava – instaliranju klizališta, čime je teško narušen materijalni, povijesni i estetski integritet kulturnog dobra. Razmotrit će se posljedice tog vandalskog čina, postaviti pitanje legalnosti zahvata, odgovornosti inicijatora i provoditelja, analizirati zabrinjavajuće stanje Zelene (Lenucijeve) potkove te uputiti mjerodavnim institucijama zahtjev za prekid prakse komercijalne eksploatacije zaštićene spomeničke cjeline, odnosno njezine uporabe kao sirovine za industriju zabave i za ugostiteljstvo.

Ovom tribinom Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske pridružuje se svim onim institucijama i pojedincima koji su već podigli glas protiv barbarizma, uništavanja temelja zagrebačkog urbaniteta, povijesti i kulture te pozvati gradsku vlast da se napokon donese i provede projekt sustavne obnove Zelene (Lenucijeve) potkove, odnosno njezinih sastavnih dijelova, što se godinama najavljuje, ali ne ostvaruje.

U raspravi će sudjelovati predstavnici srodnih struka, arhitekture i urbanizma, koji su svojim radom i opusom dali doprinos unapređenju spomeničke sredine u Zagrebu i Hrvatskoj: arhitekti prof. Nenad Fabijanić, Mihajlo Kranjc, Mladen Perušić i Teo Budanko u funkciji predsjednika Društva arhitekata Zagreba te povjesničari umjetnosti Zlatko Uzelac, prof. i dr. Snješka Knežević, a raspravu će voditi predsjednik DPUH-a prof. dr. Zvonko Maković. Tribina je otvorenog tipa, što znači da očekujemo sve zainteresirane osobe, stručnjake, političare i građane Zagreba.

 

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Preradovićeva 44
10 000 Zagreb

tel/faks 01 48 12 920
dpuh@inet.hr
www.dpuh.hr

 

unnamed