Nakon provedenog javnog natječaja, gradonačelnik grada Petrinje otkrio je novi izgled gradskog trga. Na natječaj su se prijavili brojni stručnjaci, pa i naši kolege krajobrazni arhitekti, od kojih ističemo drugu i treću nagradu na predmetnom natječaju, a pobjedničke timove i rješenja možete pogledati u nastavku.

Idejno pobjedničko rješenje izradila je tvrtka Arhitrade d.o.o. iz Zagreba a gradonačelnik ga je prezentirao članovima Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice između dvije sjednice.  Opisao je slike na kojima je vidljivo da će Trg imati nekoliko svojih zasebnih cjelina, koje bi poslužile za razne sadržaje, te je naglasio da je tu trg svakodnevno zamišljen kao dnevni boravak, zatim trg u noćnoj varijanti, mini koncerti na trgu, sajam i božićno vrijeme. Trg će imati i linijsku fontanu, zonu igre i odmora, bit će postavljeni automatski stupići, imat će mjesto za izložbe na otvorenom, koncerte i za brojna druga događanja.
„Idemo za tim da zaista promijenimo izgled grada i da nam grad bude ljepši za svakoga tko u njoj živi i za svakoga slučajnog prolaznika. I ovo je jedna vrsta ekskluzive prezentacije izgleda našeg trga. Na natječaj su nam se javili mnogi stručnjaci i ljudi koji su dali svoje ponude, a naše povjerenstvo je zadnja dva mjeseca odrađivala svoj dio posla i na kraju dobilo sliku kako bi trebao izgledati trg koji se nalazi u samom središtu grada.” – dodao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je, također, rekao kako se dio trga uređuje i u okolnom dijelu novim fasadama, napravljeno je parkiralište i rub uz sam trg i imperativ u idućoj godini je da njegov izgled bude u pravom smislu riječi onako kako ga Petrinja i njeni građani zaslužuju, ali i ime Trga hrvatskih branitelja. „Vjerujem da će ova ideja saživjeti kroz aplikaciju prema Fondovima i Ministarstvu regionalnog razvoja, gdje i stoje određena sredstva za gradove koji su devastirani u Domovinskom ratu. Na tome radi jedna cijela ekipa, od našeg stručnog tima, PETR-e i svih ostalih koji su bili uključeni i napravili ovu ideju”.
Gradonačelnik je još dodao da još uvijek postoje problemi koji nisu riješeni i to oni vezani za pravo vlasništva, dakle imovinsko – pravni odnosi, no, rekao je gradonačelnik kako su problemi tu da ih se rješava, a on više neće čekati i neće stati na ovom projektu dok trg ne bude izgledao onako kako treba izgledati. U nekim koracima ka rješenju kako je rekao članovima Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice „hoda i po rubu”, ali sve s ciljem da se napokon i što prije ostvari ono što želi, a to je uređenje Trga hrvatskih branitelja.

trgp2

 

trgp3

 

trgp4
Druga nagrada pripala je timu krajobraznih arhitekata kojeg čine:
Autor: dr.sc. Ines Hrdalo, mag.ing.prosp.arch.
Projektni tim: Marija Kušan, univ.bacc.ing.prosp.arch.,
Mateja Leljak, mag.ing.prosp.arch.,
Mihaela Meštrović, mag.ing.prosp.arch.

PLAKAT_1_MESTROVIC_KUSAN_LELJAK

PLAKAT_2_MESTROVIC_KUSAN_LELJAK

Treća nagrada također pripada timu krajobraznih arhitekata:
Autori: Ena Bićanić Marković, mag.ing.prosp.arch,
  Ivana Tomašević, mag.ing.prosp.arch.,
  Domagoj Vranješ, mag.ing.prosp.arch., univ.spec.oecoing.,
  Filip Draksler, dipl.ing.arh.

 

2_resize

4_resize

 

Svim kolegama i kolegicama Upravni odbor Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata čestita na velikom uspjehu na natječaju sa željom za novim rezultatima na području krajobrazne arhitekture.

Upravni odbor HDKA

 

Izvor: petrinja.hr, 22/12/2015