Je li to umjetnost ili pametno očuvanje okoliša? Moglo bi se reći da je oboje. Jedan poljoprivrednik u Južnoj Australiji bori se protiv erozije tla pomoću kolaža s geometrijskim oblicima direktno izoranim na njegovim poljima.

Brian Fischer, čije se imanje nalazi 60 km sjeverno od Adelaide, osmislio je kreativan i vizualno impresivan način kako zaštititi dragocjeni površinski sloj tla nakon nedavnih požara australskog buša. Rezultat toga je mreža pomno planiranih meandra koji stvaraju grebene u tlu.

 

Brian-Fischer-erosion-control-geometric-1020x610

 

Fischer kaže da je ova metoda stara generacijama. Tehnikom kojom se koristi, služio se i njegov otac još 1944. godine, koji je tu tehniku naučio još od prethodnih generacija poljoprivrednika toga kraja. Ovi složeni geometrijski uzorci, izorani kroz nekoliko dana, stvaraju grebene, dovoljno visoke da blokiraju vjetar. U ovom području s manjkom grmovitih vrsta biljaka, vjetar je spriječen da odnosi sa sobom taj vrijedan površinski sloj tla. Prema riječima ovog kreativnog farmera, ovo umjetničko djelo sa svrhom borbe protiv erozije vjetra, spasila je gotovo 15 cm površinskog sloja tla.

erozija

Osim toga što je izveo ove impresivne kolaže, Fischer je i autor fotografija svojih djela. S obzirom na jedinstven pristup i dokazano djelovanje, nadahnjuje i druge poljoprivrednike u regiji da daju šansu ovoj tehnici u korist očuvanja svojeg vrijednog tla i krajobraza.

Izvor: inhabitat.com, 25.1.2016.