Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti (Central European University – CEU) pokrenulo je zahtjevan projekt rekonstrukcije 35.000 četvornih metara kampusa čija se vrijednost procjenjuje na oko 34 milijuna eura.
Rekonstrukcija bi trebala rezultirati modernim povezanim otvorenim prostorom s najnovijom tehnologijom i fleksibilnim učionicama, a zgrade bi trebale zadovoljavati visoke međunarodne standarde zelene gradnje BREEAM.

Stručnjaci su se našli pred nimalo laganim zadatkom: kampus koji je od 2010. izrastao bez plana i koncepta u petnaest zgrada u ulicama Nador, Zrinyi i Oktober 6. treba prenamijeniti, povezati u cjelinu i uklopiti u zaštićenu povijesnu jezgru grada uz obalu rijeke Dunav.
“Želimo da kampus izgleda kao da je izgrađen za Budimpeštu i da je dio naslijeđenog kulturnog pejzaža ovoga grada”, kaže arhitekt John Tuomey koji zajedno sa svojom partnericom Sheilom O’Donnellstoji iza ovog projekta.

CEU je mlado, ali dinamično, sveučilište osnovano 1991. godine. Studij se održava na engleskom jeziku, a poznato je po interdisciplinarnom pristupu. Danas ima oko 1.400 studenata i 370 članova iz više od stotinu zemalja. Kako je broj studenata ubrzano narastao, potrebe kampusa prerastale su postojeće kapacitete, a kompleks je trenutačno nepovezan i nema adekvatne prostore za učenje. Kampus bi trebao zadovoljiti i ambicije sveučilišta da postane konferencijski i kongresni centar.

Radovi su počeli potkraj prošle godine, a trajat će sve do 2019.Projekt je planiran u tri faze, a one uključuju i odobrenje državnih institucija za zaštitu kulturne baštine.

Dizajn novog kampusa inspiriran je budimpeštanskim elegantnim dvorištima, pa će se zgrade kampusa povezivati dvorištima ne samo u prizemlju, već i na gornjim razinama. Planirani krovni vrt, koji će imati spektakularan pogled na baziliku Svetog Stjepana (Szent István) i mađarski parlament, dat će posebnu atmosferu uz dodatne zelene površine. U vrtu na krovu bit će razina koja će ići u dubinu, tako da drveće može rasti i pustiti korijenje. Velik dio rekonstrukcije odvija se iza postojećih uličnih fasada kako bi se očuvao arhitektonski karakter tog dijela grada.

U prvoj fazi koja će trajati dvije godine postojeća zgrada u Nador ulici br. 15 mijenja se mnogo većom koja će osigurati drugi reprezentativan ulaz u sveučilište, a u zgradi će se nalaziti novi međunarodni konferencijski centar s dodatnih šest fleksibilnih prostora. Jedna od njihovih posebnosti je da su arhitekti uveli prozore u dvorane kako bi iskoristilo prirodno dnevno svjetlo koje osigurava udobniji boravak u prostoru. Prema informaciji Zsombora Barte, člana Upravnog odbora Mađarskog savjeta za zelenu gradnju (Hungary Green Building Council), radovi na prvoj fazi izgradnje teku prema planu, a prva nova zgrada je pri završetku.

21685412793_b8fd3841f5_k

Obnovit će se i zgrada u ulici Nador 13, a predviđena je i knjižnica s 450 mjesta. Do kraja prve faze na krovu će se otvoriti kafić i posaditi gotovo dvije tisuće biljaka autohtonih vrsta.

U drugoj i trećoj fazi zamijenit će se zgrada u ulici Oktober 6. br. 6 i obnoviti fakultetski toranj, te dodati krilo koje će ih povezivati. U konačnici, javni prolaz kroz dvorišta povezat će ulice Nador i Oktober 6.

CEU-Budapest-by-ODonnell-and-Tuomey-_dezeen_784_3

Završna faza uključuje i obnovu zgrada Nador br. 11 i 9. Studenti će dobiti više od 725 mjesta za rad i više od 200 prostora za znanstvene novake, prostore za održavanje seminara, parking mjesta za bicikle, restoran i kafić te knjižaru. (l.o.)

Izvor: Hrvatski savjet za zelenu gradnju , 14.1.2016.

Foto: Central European University