‘Osmišljen je ukupno 31 volonterski program. Radi se o programima kroz koje će volonteri, primjerice, uređivati poučne staze, obnavljati suhozide, pratiti populacije dupina, pomagati u prebrojavanju ptica, brinuti o planinskim biljkama ili sudjelovati u izradi umjetničkih instalacija na otvorenome. U samo četiri dana od pokretanja internetske stranice sa informacijama o programu već smo zaprimili više od 75 prijava’ – istaknuo je Igor Kreitmeyer, koordinator Projekta integracije u EU Natura 2000.

Volonterskim programima se omogućuje sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode.

Park u kojemu će se provoditi čak 4 različita programa volontiranja jest Park prirode Medvednica. Radi se o 2 programa za monitoring Natura 2000 vrsta, jedan za srednjovjekovnu manifestaciju na Medvedgradu te jedan volonterski program vezano uz sustav praćenja posjećivanja.

web_parkovi

Što se tiče programa volontiranja u naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, većina programa će se održavati tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja jer su tada najintenzivnije aktivnosti u parkovima vezano za istraživanja, uređivanje staza, rad s posjetiteljima i slično. Neki će se provoditi i u zimskim mjesecima poput programa zimskog prebrojavanja ptica ‘Pticopazitelj’ koji počinje u siječnju u Kopačkom ritu.

Izvor: MZOIP, volonteri.parkovihrvatske.hr, 9.1.2016.