SEMINAR ZA HODAČE je autorski projekt Saše Šimprage čiji je cilj stvoriti novu aktivističku grupu koja će paralelno sa sudjelovanjem u tematskim šetnjama Zagrebom kroz čitavu 2016. godinu, detektirati i pokretati inicijative za poboljšanje javnog prostora grada.

Aktivnosti SEMINARA ZA HODAČE vezane su uz aktivnosti volonterske platforme 1POSTOZAGRAD, a segmenti projekta (intervencija u javnom prostoru i inozemna gostovanja) provode se u okviru međunarodnog projekta ACTOPOLIS u organizaciji Urbane Künste Ruhr i Goethe-Instituta.

Sve šetnje vodit će Saša Šimpraga, osnivač i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD i autor knjige “Zagreb, javni prostor”.

Tematske šetnje održavat će se jednom mjesečno, u periodu od veljače do prosinca (uvijek subotom), a cilj im je, osim uvida su stanje i perspektive javnog prostora, upoznavanje s gradom te općenito podizanje kulture prostora.

Neki od naslova planiranih šetnji su: Poznati i nepoznati prolazi i pasaži, Rub grada, Zagrebački otoci itd.

Većina šetnji bit će otvorena i za javnost, dok će na onima koje uključuju posjete mjestima koja iz tehničkih razloga ne mogu primiti veći broj ljudi, moći sudjelovati samo polaznici SEMINARA ZA HODAČE.

Kao gosti šetači, na pojedinim šetnjama gostovat će stručnjaci iz različitih disciplina iz Hrvatske i inozemstva.

Temeljem ovog javnog poziva bit će odabrano 15 sudionika/ca SEMINARA ZA HODAČE, a prijaviti se mogu svi zaniteresirani.

Od sudionika/ca se očekuje da redovito sudjeluju u šetnjama te aktivno doprinose zagovaranju pojedinih inicijativa. Zagovaračka aktivnost odnosi se na zajedničko oblikovanje zahtjeva, kontaktiranje javne gradske uprave, upoznavanje i aktiviranje lokalne javnosti i medijsko plasiranje tema kako bi postale vidljive te općenito afirmiranje podizanja razine svijesti za javni prostor, javni interes i javna dobra Zagreba. U praksi su to u osnovi jednostavne aktivnosti prilagođene pojedinim inicijativama, a cilj je da se brojnošću sudionika zagovaračkog procesa pojača pritisak na javnu gradsku upravu, odnosno prije dogode željeni pomaci.

Javni poziv otvoren je od 1. do 7. veljače 2016.

U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, kvart u kojem stanujete, kontakt (mail i telefon) te priložiti motivacijsko pismo ne duže od 250 riječi.

Finalni izbor sudionika biti će objavljen do 14. veljače 2016., a prva šetnja bit će u subotu 20. veljače 2016.

U peroidu trajanja otvorenog poziva za sudjelovanje mogu se postavljati i pitanja. Upiti i prijave mogu se poslati na: 1postozagrad@gmail.com

SEMINAR ZA HODAČE prilika je da upoznajući mjesta u gradu na kojima nikad niste bili, upoznate i nove ljude, a usput svi zajedno pokušamo poboljšati Zagreb jer – grad neće postati bolji sam od sebe.

Izvor:zagrebjavniprostor.tumblr.com