Zelena akcija Vas poziva da se i ovo ljeto, u razdoblju od 16.-22.07.2016., pridružite drugom po redu ljetnom kampu „Škola održivosti“, organiziran u sklopu EU projekta „School of Sustainability in the European Year of Development 2015 and beyond“ na otoku Šolti.

Ideja cijelog kampa je okupiti do 25 mladih ljudi iz Hrvatske (studenti/ice, aktivisti/kinje…) koji su zainteresirani/e za teme okoliša, aktivizma, klimatske i društvene pravde te ljudskih prava i pružiti im prostor za diskusiju, promišljanje te zajednički rad kroz smišljanje praktičnih rješenja.

IMG_5104

Ove godine kroz Školu održivosti želja im je istraživati nove metode učenja temeljene na tzv. popularnom obrazovanju koje svoje korijene vuče iz Latinske Amerike te na principima učenja Paula Freire-a (pedagogija obespravljenih) i metodama koje je osmislio Augusto Boal (teatar potlačenih). Cilj ovakvog učenja nije puko prenošenje znanja nego učenje znanja kao društvenog procesa gdje priznajemo da svi imamo znanje, svijest i sjećanje te da smo dio prirode i da je priroda dio nas. Također, raspravljat će se i o promjeni sustava, koju želimo kroz ekonomsku, društvenu i prije svega klimatsku pravdu, valorizaciji prirode, konzumerizmu i okolišnom aktivizmu koji obuhvaća kako ljudska tako i prava prirode te koje su nam alternative i moguća rješenja.

Kamp se održava u Regionalnom edukativnom centru za održivu energiju „Solarna akademija“ na prekrasnom otoku Šolti, a nalazi u bivšem vojnom objektu koji je preuređen tako da služi kao primjer da su održivi načini života itekako mogući te nimalo neudobni. Smještaj je na razini planinarskog doma, a prehrana vegetarijanska.

Stoga, ako volite boravak u prirodi, ako ste željni naučiti nešto novo i drugačije, želite sklopiti nova prijateljstva, biti kreativni i otvoreni prema različitim mišljenjima, pridružite se ljetnom kampu “Škola održivosti”!

Prijavnicu možete popuniti ovdje do 15.06.2016.

Svi troškovi puta, hrane i smještaja od 16.-22.07.2016.u potpunosti će biti pokriveni od strane organizatora ljetnog kampa (troškovi puta biti će pokriveni nakon povratka kući i nakon primitka originalnih računa, odnosno karata). Radni jezik ljetnog kampa je hrvatski, ali je znanje engleskog poželjno. Ako dolazite iz organizacije civilnog društva ponesite edukativne i promotivne materijale svojih organizacija koje želite podijeliti s ostalima.

Više potražite ovdje ili slobodno kontaktirajte Aleksandru iz Zelene akcije na aleks@zelena-akcija.hr.

 

 

Izvor: zelena-akcija.hr, 31.5.2016.