Na poziv hrvatskih predstavnika trogodišnjeg EU projekta „In public in particular“ koja u fokusu ima Teslinu ulicu, Akupunktura grada će pokušati kroz nekoliko radionica dati odgovor kako poboljšati kvalitetu života u toj zagrebačkoj ulici.

Prva radionica održana je od 06. do 10. lipnja 2016. godine i fokusirala se na istraživanje pješačkih tokova u ulici. Materijal dobiven promatranjem, statističkim podacima i razgovorima sa zaposlenicima koji rade u dijelu Tesline i Preradovićeve čini bazu za buduće Akupunkturne radionice, a uz to može poslužiti i kao informacijska podloga ostalim radionicama u sklopu projekta „In public in particular“.

Deplijan o projektu u Teslinoj ulici možete naći na linku.

Više o projektu In public in particular na linkovima:

http://ipip-project.eu

http://lifepotential.org/teslina/

Akupunktura grada je inicijativa aktivna od 2009. godine pod okriljem Društva arhitekata Zagreba. Autori i voditelji su doc. dr.sc. Kristina Careva, dipl.ing.arh. i doc. dr.sc. Rene Lisac, dipl.ing.arh. Osnovni cilj inicijative je poboljšanje kvalitete korištenja javnih gradskih prostora pomoću malih i preciznih intervencija. Očekivani pozitivni učinci ovih točkastih intervencija šire se dalje i zahvaćaju veća urbana područja, ponajprije kroz razumijevanje i edukaciju zajednice i lokalnih upravljačkih struktura. Kako bi osigurali uspješnost procesa, stanovnici trebaju biti uključeni i participirati od samog početka: od prepoznavanja lokacija, preko odabira prijedloga intervencija, do implementacije i aktivnog korištenja. Uz participaciju zainteresiranih, za kvalitetu procesa važan je i interdisciplinarni pristup pri čemu više relevantnih struka zajednički traže uzroke i rješenja neke situacije.

 

Izvor: DAZ, 12.07.2016.