U prostorijama Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Samoborcima je 6. srpnja 2016., predstavljen idejni projekt krajobraznog uređenja Anin perivoja u Samoboru.

Njegova koncepcija ne podrazumijeva drastične intervencije i maksimalno pokušava održati prijašnji i postojeći karakter prostora i njegovu krajobraznu, društvenu i kulturnu ulogu od značaja za Samobor i njegove građane. Od novih sadržaja ističe se dječje igralište, prirodni amfiteatar namijenjen školi u prirodi, vježbalište, dvije česme te nova staza od Tancplaca do vidikovca.

2-1024-x-768-8

„Predložili smo ono što će očuvati ravnotežu između prirodne i urbane suprotnosti, sakralnog i svjetovnog u Anin perivoju te trajnog i povremenog pojedinačnog i kolektivnog korištenja parka“ – rekla je Danijela Jurić, ovlaštena krajobrazna arhitektica. Anin perivoj će se ovim zahvatom osuvremeniti samo u smislu uređenja staza, stuba, rasvjete, platoa, klupa, ali će zadržati svoj osnovni izgled. Zadržat će se i postojeća šuma i nisko grmoliko raslinje u korist biljnih i životinjskih vrsta, a vegetacija će se prorijediti samo na mjestima bolesnog i opasnog drveća sadnjom novog. Tako će se, primjerice, stare smreke zamijeniti manje agresivnom i autohtonom tisom.

Preradovićevo šetalište predviđeno je kao prostor za edukaciju mladeži. Geotehnički zahvati oko kapele sv. Ane izvoditi će se pomoću gromadnog kamena preko kojeg se sade penjačice i prekrivači tla kao stabilizatori tla s pozitivnim vizualnim učinkom na korisnike parka. Uređuju se šetnice i prilagođavaju osobama s invaliditetom, planira se gradnja ugostiteljskog objekta, novih parkirnih mjesta, kao i postavljanje ambijentalne led rasvjete te betonske klupe s drvenim dijelom za sjedenje. Svaka klupa je unikatna s povijesnom porukom.Picture2

Picture3

 

Prezentaciji su se odazvali neposredno zainteresirani građani i jednoglasno podržali predloženo idejno rješenje. Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten zahvalila je na podršci Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama, Gradu Samoboru i udruzi Oživljena povijest Samobora te najavila: “Javna ustanova nastavlja s pripremom tehničke dokumentacije kako bi se krenulo s izradom glavnog projekta.“

 

Izvor: priroda-zagrebacka, radio-samobor, 8.7.2016.