Nakon šest mjeseci planiranja i tri mjeseca intenzivne sadnje i izgradnje, TURAS putujuća izložba “Mobilni zeleni dnevni boravak” konačno je stigla u Bonn gdje se može pogledati u sklopu Otvorenog Europskog dana otpornih gradova 2016. U samo jednom danu, praktičari prilagodbe klime iz ‘gradova predvodnika’ i ‘gradova početnika’ biti će u mogućnosti posjetiti ovu jedinstvenu izložbu dnevnog boravka koja je dizajnirana na način da se građanima i zajednicama omogući bolje razumijevanje zelene infrastrukture. Pokretni Zeleni dnevni boravak je jedno od rješenja zelene infrastrukture koji dolazi iz projekta TURAS.

TURAS (Transitioning towards Urban Resilience and Sustainability) – prijelaz prema urbanoj otpornosti i održivosti. To je partnerstvo koje uz  potporu EU spaja urbane sredine s tvrtkama, lokalnim vlastima i istraživačima gdje zajednički surađuju na razvijanju praktičnih novih rješenja za više održive i otporne europske gradove na klimatske promjene.

 
TURAS “Mobilni zeleni dnevni boravak” pruža mnoge prednosti, kako lokalne zajednice, ali i lokalne sredine:
• Povećanje bioraznolikosti: prvenstveno divljeg cvijeća i pratećih ptica i insekata poput pčela
• Efekt urbanog toplinskog otoka: pomaže u smanjenju temperature u gradskim područjima
• Gubitak vode: upija višak oborinske vode kako bi se smanjile lokalne poplave
• Smanjuje zagađenje bukom: stvarajući zvučni zid pruža oazu mira u gradskim centrima
• apsorbira ugljični dioksid: biljke apsorbiraju ugljični dioksid i oslobađaju kisik, poboljšavajući kvalitetu zraka.

 
Nakon Bonna, TURAS putujuća izložba “Zeleni dnevni boravak”  sljedeći mjesec kreće dalje te će ova jedinstvena interaktivna izložba gostovati u sedam europskih zemalja. Cilj je omogućiti građanima da se pobliže upoznaju sa zelenom infrastrukturom primjenjujući pristup učenja kroz rad, što je puno bolji pristup nego bilo koja simulacija ili vizualizacija. Pozivamo Vas da dođete, opustite se uz miris cvijeća …
Za više informacija o “Mobilnom zelenom dnevnom boravku, koji je sastavni dio Green Comfort Zone paket TURAS rješenja posjetite www.turas-cities.eu

 
TURAS partneri također su surađivali na razvoju integriranih rješenja na drugim važnim pitanjima klimatskih promjena, uključujući:
– Proizvodni urbani krajobrazi
– Energetska rješenja – Kružno gospodarstvo
– Integrirano upravljanje poplavama
– Balansiranje urbane ekspanzije
– Rast zajednica
– Oporaba grada
– Alati za suradnju
– Novi pristupi upravljanju prostorom

 

original_size_mgl_construction_cusions