Tema projektiranja i izgradnje igrališta bit će predstavljena nizom projekata u kojima su različite skupine stručnjaka radile zajedno s djecom i za djecu. Svi projekti izvedeni su u Ljubljani, u rasponu od javnih igrališta do školskih i vrtićkih igrališta, ali fokus nije toliko na projektiranju za djecu, već na projektiranje s njima.

Projekti otkrivaju potragu za prepoznavanjem perspektive djeteta na prostoru za igru. Neki od projekata su usmjereni pronalaženju načina komuniciranja dizajna igrališta s djecom na šaljiv i opušten način, pružajući im priliku da se izraze na najiskreniji način. Suradnja između djece i dizajnera rezultirala je pametnim, a ponekad i neobičnim prijedlozima. Neki od njih rezultirali sugradnjom od strane samih korisnika, uz pomoć zajednice. Izgradnja vlastitog prostora za igru, dobivanje prilike za naporan rad i davanje prijedloga koji će dovesti do ugodnog ishoda, ispostavilo se kao nevjerojatno iskustvo za djecu, ali i za druge, odrasle sudionike.

Za dizajnera, uvid u djetetov pogled na igru bio je vrijedan input koji će se koristiti u dizajnu javnih igrališta. Biti u prilici uživati u dobro osmišljenom igralištu, s vrijednim zelenim i drugim elemenatima koji nude igranje u elementarnom smislu, pruža djeci puno mogućnosti da provode vrijeme na otvorenom, u dodiru s prirodom. Mogućnost za interakciju s prirodnim materijalima te za upravljanje rizikom tijekom igre osobito cijene ne samo dječji psiholozi, nego i sama djeca.

Više o projektiranju s djecom za djecu saznat ćemo od pejzažne arhitektice i urbane dizajnerice Urške Kranjc.

Urška Kranjc radi u Luz d.d. kao pejzažna arhitektica i urbana dizajnerica. Aktivna je članica udruge Pazi!park. Uključena je u izradu projekata dječjih igrališta, od onih s niskim proračunom do većih projekata za škole i javna igrališta. Specijalizira se za dizajn urbanog prostora vezanog uz kulturnu baštinu Vjeruje da postoji veliki potencijal za obogaćivanje javnog prostora dobro dizajniranim prostorom za igru i baštinu. Mnogi od projekata na kojima sudjeluje obuhvaćaju radionice i interaktivne izložbe kako bi se prepoznali i uskladili različiti interesi koji će dovesti do dizajna najboljih mogućih rješenja“