Izuzetno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na predstavljanje europskog projekta TURAS-Mobilni zeleni dnevni boravak.

TURAS Europska putujuća izložba Mobilni zeleni dnevni boravak premijerno je izložena na ICLEI konferenciji u Bonnu, a nakon toga putuje kroz Stuttgart u London, na konferenciju Europskih usluga ekosustava (European Ecosystems Services 2016). U Antwerpenu, Bruxellesu, Londonu i Ljubljani nalazi se za vrijeme tjedna mobilnosti, a izložba se zaključuje u Kremsu u Austriji, na godišnjoj konferenciji Klimatskog saveza (Climate Alliance 2016.). Naposljetku se vraća u stalni postav u Stuttgartu, u Njemačkoj.

Predstavljanje projekta i okrugli stol pod nazivom “Mogućnosti implementacije mobilne zelene infrastrukture u visoko konsolidiranim urbanim područjima” održat će se 29.9.2016. s početkom u 10:00 h, u prostorijama Zg Foruma, u Gajevoj 27 u Zagrebu.

Mobilni zeleni dnevni boravak će u trajanju od 27.9. do 2.10.2016. biti izložen cijelo vrijeme na Trgu bana Josipa Jelačića. Dođite, probajte ga, osjetite i sudjelujte!!

Sudjeluju: Jonathan Müller (TURAS), Sanja Cvjetko Jerković, dipl.ing.arh., predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, prof. Krešimir Rogina, arhitekt, François Vahé, landscape architect dipl., Darija Perković, mag.ing.prosp.arch., krajobrazna arhitektica
Moderatorica: Barbara Klemar, mag.ing.prosp.arch., krajobrazna arhitektica

Zeleni partner projekta je Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a  suradnja je ostvarena i sa Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

TURAS projekt je financiran od strane Europske unije, u sklopu 7. programa za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstraciju.

Više na: http://www.turas-cities.org

 

plakat-turas2_final

O projektu:

TURAS (Transitioning Towards Urban Resilience and Sustainability)

Prijelaz prema urbanoj otpornosti i održivosti je partnerstvo koje uz  potporu EU spaja urbane sredine s tvrtkama, lokalnim vlastima i istraživačima gdje zajednički surađuju na razvijanju praktičnih novih rješenja za više održive i otporne europske gradove. TURAS je razvio niz rješenja za pomoć lokalnim vlastima, investitorima, krajobraznim arhitektima i zajednicama da razviju, planiraju, provedu, upravljaju i povećaju vrijednost ugodnih zelenih zona u urbanim područjima. Sada Zeleni dnevni boravak postaje mobilnim i započinje putovanje po Europi, zaustavljajući se i u Zagrebu, kako bi se uključilo građane i zajednicu u bolje razumijevanje zelene infrastrukture. Putujuća izložba Mobilni zeleni dnevni boravak omogućuje građanima da se pobliže upoznaju sa zelenom infrastrukturom primjenjujući pristup učenja kroz rad, što je puno bolji pristup nego bilo koja simulacija ili vizualizacija.

KOJE SU PREDNOSTI? Zelene zone udobnosti

Multifunkcionalni dizajn zelene infrastrukture može pomoći ublažiti negativne utjecaje urbanizacije. Ako se planiraju smisleno i inovativno, urbane zelene površine mogu pružiti više pogodnosti kao što su prostori za mnoštvo društvenih djelatnosti i fokus za socijalnu koheziju, poboljšanje mikroklimatskih uvjeta, povećan kapacitet zadržavanja vode, manja potrošnja vode u usporedbi s konvencionalnim dizajnom, sekvestraciju CO2 i uštedu CO2 ponovnim korištenjem građevinskog materijala, smanjenje buke, apsorpcija onečišćujućih tvari i čestica i stvaranje staništa za biološku raznolikost. Zeleni Dnevni boravak je izvrstan primjer kako se rješenje uređenja zelena zone udobnosti može ostvariti u urbanim područjima visoke gustoće na površinama gdje je ogromna konkurencija za iskoristivost prostora. To uključuje ublažavanje efekta urbanog toplinskog otoka, filtriranje onečišćenog zraka, smanjenje oborinskih otjecanja, smanjenje zagađenja bukom i osiguravanje zelenih i bioraznolikih staništa kao društvenih prostora. Mobilni zeleni dnevni boravak je dio integrirane strategije za razvoj zelene infrastrukture u sklopu TURAS projekta.

MOBILNI ZELENI DNEVNI BORAVAK – KAKO RADI?

Mobilni zeleni dnevni boravak sastoji se od živih zidnih modula (žičane kocke) koji su pričvršćeni na platformu kontejnera koji se podižu kukama. Vegetacijski pokrov je vrlo raznolik kako bi ilustrirao veliki potencijal živih zidova za povećanje vrijednosti ugodnosti i potaknuo biološku raznolikost. Lagana otvorena krovna konstrukcija, djelomično prekrivena vegetacijom, pruža hlad. Mobilni zeleni dnevni boravak može se kamionima prevesti do bilo kojeg mjesta do kojeg ima pristup. Mobilni zeleni dnevni boravak odmah pruža uslugu čistog zraka, hlađenja i sjene, stanište za urbanu biološku raznolikost. On djeluje kao polu-autonomna jedinica sa ugrađenim spremnikom za vodu koji traje i do tjedan dana, te sustavom za navodnjavanje koji treba povremeno napajanje električnom energijom.