Osnovu NTC programa predstavljaju suvremena znanstvena otkrića iz područja neuroznanosti i pedagogije sa ciljem razvoja kreativnosti i funkcionalnog znanja djece. Igra kao intrinzična potreba djeteta je ključni faktor programa. NTC program karakteriziraju tri faze provođenja. Značajni elementi prve faze su evolucijski podržavajuće aktivnosti koje podrazumjevaju kompleksne motoričke aktivnosti poput fine motorike, dinamičke akomodacije oka, rotacije, ravnoteže, kretanja.

Drugu fazu NTC programa karakteriziraju misaone klasifikacije, misaone serijacije i asocijacije. Treća faza predstavlja rad na razvoju divergentnog i konvergentnog mišljenja, kao i funkcionalnog znanja. Ove tri faze NTC programa obuhvaćaju senzomotorički i kognitivni razvoj djeteta. Bez pravilno provedene prve faze NTC programa, točnije bez adekvatnih aktivnosti koje stimuliraju razvoj mozga, razvoj funkcionalnog znanja je prilično ograničen. Veliki problem je to što se danas na svaki oblik fizičke aktivnost gleda kao na luksuz, i često zaboravljamo da je fizička aktivnost naša neophodnost. Osnovna karakteristika ljudi, kao i svih živih bića koja imaju živčani sustav, jest kretanje. Zbog toga je za razvoj mozga izuzetno važno kretanje, posebno u prvim godinama života.

Sve o NTC programu saznajte na skupu Igra u otvorenom prostoru od Rajka Rajovića.

Ranko Rajović, specijalist interne medicine, područje neuroendokrinologije. Autor je NTC programa učenja koji se provodi u 17 zemalja Europe, od kojih je u sedam akreditiran od strane ministarstava obrazovanja. Osnivač je Mense u pet zemalja, a od 2002. godine je član odbora međunarodne Mense za darovitu djecu (predsjednik 2010 – 2012). Suradnik je UNICEF-a. U 2015. godini dobio je priznanje međunarodne Mense (MERF – Mensa Education and Research Foundation) za intelektualni doprinos društvu. Predaje na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji. Sudjelovao je u TEMPUS projektu (Ujedinjeno Kraljevstvo – Slovenija). Do sada su provedena dva EU projekta (IPA CBC) zasnovana na NTC programu (Hrvatska – Crna Gora i Srbija – Rumunjska).

Izvor:hdka.hr, 22.9.2016.