“Arhitektonska struka se usprotivila postupnoj rekonstrukciji Britanskog trga koja je kulminirala nedavnom pripremom temelja za postavljanjem fontane.

Tvrde da Britanac pripada rubu donjogradske strukture i povijesnom spomeničkom pojasu, zbog čega je nedopustivo da se postavi tipska fontana, slična onoj na kružnom toku kod Radničke ceste, koja bi u potpunosti uništila duh povijesno bitnog trga.

– Takva će fontana očito biti neko tipsko rješenje s potpisom gradskih komunalaca, jer ne vjerujem da bi bilo koji arhitekt pristao potpisati projekt ‘no-name’ fontane u prostoru slojevite i zato osjetljive povijesne genealogije, na trgu koji pripada rubu donjogradske strukture. Ako je tako, onda je to devastacija zaštićenog prostora koji će dobiti, eto, još jednu anonimnu ‘atrakciju’ umetnutu u okruženje – rekli su nam arhitekti Jesenko Horvat, Tihomir Jukić, Krunoslav Šmit i Azra Suljić, koji su još 1997. godine izradili projekt uređenja Britanca, koji je pobijedio na arhitektonsko-urbanističkom natječaju i Grad ga je usvojio.

No, 19 godina kasnije Grad je iz nepoznatih razloga odlučio u potpunosti ignorirati prvonagrađeni rad arhitekata i ovoga ljeta počeo korak po korak mijenjati lice Britanca. Podsjetimo, prvo su uklonjeni obrtnički i trgovački objekti, terase kafića, zatim se pristupilo rekonstrukciji pristupnih ulica i sjevernog dijela Trga, kod rotora oko kojega se okreću autobusi, a prije par dana se krenulo u kopanje temelja za fontanu. A to je, doznajemo, tek prva faza rekonstrukcije Britanca, koja će se nastaviti na proljeće.

Protiv takvog, parcijalnog uređenja, Gradu su s Arhitektonskog fakulteta poslali dopis u kojem podsjećaju da se radi potpuno neprofesionalno i mimo konzultacija sa strukom, predlažući obnovu nekadašnje suradnje. Ova intervencija arhitekata počela je prije nego što je zamjenica pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino optužila gradonačelnika Bandića za ignoriranje struke tijekom odobrenja gradskih projekata, a prenosimo ga u cijelosti:

“Kao nositelji autorskog prava nismo obaviješteni o akcijama i graditeljskim zahvatima na području Trga i njegovoj neposrednoj okolici.

“Ovo je odraz nepoznavanja Zagreba i pokazatelj izostanka bilo kakve kulture prostora”, ističe Saša Šimpraga, analitičar prostora”

Izvor: jutarnji.hr, 13.10.2016.
foto: njuškalo.hr