“Volonterska platforma 1postozagrad na svom je Facebook profilu objavila ”neslužbenu i nepotvrđenu , ali informaciju iz pouzdanog izvora” da se u se u tijeku rekonstrukcije zagrebačke Gajeve ulice razmatra ili planira uklanjanje svih postojećih starih stabala srebrnolisnog javora kako bi se zamijenili novom vrstom i mlađim sadnicama. Iz platforme smatraju da bi takav čin predstavljao urbicid.

Situaciju nam je pojasnio Saša Šimpraga, analitičar prostora i voditelj platforme 1postozagrad koja se već godinama ozbiljno bavi pitanjima koja se tiču grada Zagreba.

Šimpraga kaže da u Austriji postoji zakon koji zabranjuje uklanjanje svakog stabla u gradu starijeg od deset godina bez posebne dozvole, upravo zato jer su stara stabla vrijednost. ”Svako uklanjanje zdravih stabala koja u Gajevoj rastu desetljećima i čine sastavni dio te ulice je apsolutno neprihvatljivo i predstavljalo bi urbicid. Ta zdrava stabla je imperativ sačuvati.”

Stabla su u gradu od iznimne važnosti, kaže Šimpraga. Stvaraju ugodnije ambijente, doprinose bioraznolikosti, pročišćuju zrak, reguliraju temperaturu i vlažnost, smanjuju zagađenje bukom, prašinu i radijaciju i ljeti stvaraju hlad. ”Umjesto da sijeku stabla tamo gdje postoje te su zdrava, uputnije se zasaditi nova tamo gdje nedostaju. Nekoliko stotina stanara Berislavićeve i okolnih ulica već nekoliko godina traži da se u tu ulicu vrati drvored koji je nekad tamo i postojao”, kaže Šimpraga.

Iako je informacija koju je platforma objavila nepotvrđena i ne može reći koliko je uklanjanje stabala iz Gajeve vjerojatno, Šimpraga kaže da dolazi iz pouzdanog izvora. ”Smatramo da je potrebno preventivno djelovati kako bi stabla ostala netaknuta, a posebno s obzirom na sve ostale recentne slučajeve gdje su stabla već posječena”, dodao je.

”Uz bojazni za Gajevu, postavlja se i pitanje da li je, tko i na temelju čega izdao dozvolu da se posječe i trajno ukloni javni drvored u dijelu Medvedgradske, ispred budućeg hotela i nekadašnjeg trgovačkog centra?Ovo je drugi put da je drvored u tome dijelu Medvedgradske posječen. Naime, prvi je put drvored bio posječen s izgradnjom objekta, a tada je zeleni pojas u cjelosti popločen i izbrisan i to bez ikakve dozvole. Nakon građanskih prijava, u konačnici je zeleni pojas vraćen, lipe ponovo posađene, a investitor platio kaznu”, pojasnio je Šimparga.”

Izvor:telegram.hr,7.11.2016.