Međunarodna konferencija  “Krajobraz-krajina-pejzaž: Krajobrazna arhitektura i turizam”, Rovinj-Pula, 2017., održana je  24. travnja 2017. u multimedijalnom centru u Rovinju. Na konferenciji su predstavljeni radovi krajobraznih arhitekata iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije na području oblikovanja i planiranja turističkih destinacija.
Međunarodna konferencija “Krajobraz-krajina-pejzaž: Krajobrazna arhitektura i turizam” održana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Rovinj, Grada Pula, Istarske županije, Veleposlanstva Republike Slovenije, Veleposlanstva Republike Srbije, Ministarstva turizma, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Turističke zajednice Istarske županije, Turističke zajednice Pula, Arheološkog muzeja Istra i Nacionalnog parka Brijuni.
Kako bi se priključili svjetskim trendovima te obilježili 2017. godinu kao međunarodnu godinu održivog turizma, konferencija pod nazivom „Krajobraz-krajina-pejzaž: Krajobrazna arhitektura i turizam, Rovinj-Pula, 2017.“  bavila se pitanjima uloge krajobrazne arhitekture u oblikovanju i planiranju turističkih destinacija.
Cilj konferencije bio je podizanje svijesti o problemima projektiranja i planiranja turističkih destinacija te razmjena stručnih znanja. Predavači na konferenciji bili su gosti iz strukovnih udruženja krajobraznih arhitekata, renomirani krajobrazni arhitekti koji se bave područjem turizma te su predstavljeni recentni suvremeni projekti koji su i korak ispred u promišljanjima te prate svjetske trendove.
Konferencija je pobudila iznimno zanimanje stručnjaka i javnosti, a posjetilo ju je oko 150 posjetitelja, krajobraznih arhitekata, arhitekata, managera, hotelijera, direktora turističkih objekata te institucija javne i lokalne samouprave.
Ovom prilikom Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata započelo je obilježavanje 25. godina postojanja. Također, konferencijom je obilježen i mjesec travanj – svjetski mjesec krajobrazne arhitekture, koji je proglasilo Svjetsko udruženje krajobraznih arhitekata, a se obilježava diljem svijeta još od 2006. godine.
Konferencija Krajobraz-krajina-pejzaž, skup je koji tradicionalno se održava od 2014. godine, a organiziraju ga Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije i Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije u cilju razmjene iskustva i znanja između strukovnih udruženja.
Konferenciju je otvorio predsjednik HDKA, gdin. Mario Jukić, koji se zahvalio svim visokim uzvanicima, gostima i polaznicama te je naglasio da se mora promijeniti pristup u promišljanjima oblikovanja turističkih destinacija koji sve više ide u smjeru narušavanja vrijednosti obale i priobalnih mjesta.
Skup su pozdravili i visoki uzvanici. Ispred Grada Rovinja, skup je pozdravila gđa. Maria Črnac Rocco, Pročelnica Ureda Gradskog vijeća i Gra

donačelnika Grada Rovinja. Gđa. Črnac Rocco naglasila je važnost uključivanja struke krajobraznih arhitekata u projektiranje i planiranje objekata u turizmu te izrazila veliko zadovoljstvo što se skup održava upravo u gradu Rovinju koji je vodeći u broju noćenja tijekom godine i jedan od najpoznatijih hrvatskih turističkih odredišta. Ispred Istarske županije skup je pozdravila gđa. Viviana Benussi, Zamjenica župana Istarske županije, izrazivši veliko zadovoljstvo što je skup održan pod pokroviteljstvo Istarske županije i što su predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata s ovom temom i po prvi puta održali skup upravo u Istarskoj županiji. Ispred Ministarstva turizma, skup je pozdravio državni tajnik, gdin. Frano Matušić, koji se zahvalio organizatorima na pozivu i iskazao svoju veliku želju da se potakne jača suradnja između Ministarstva i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Napomenuo je kako je ova konferencija iznimno važna, jer je 2017. svjetska godina održivog turizma za razvoj i upravo ovakva stručna okupljanja propituju sve nas i pozivaju na odgovornost za racionalno upravljanje prostorom i vrijednim projektima i prostornim resursima koje Republika Hrvatska posjeduje.
Skup su pozdravili i predsjednici strukovnih udruženja krajobraznih arhitekata, gđa. Vesna Šabanović iz Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i gđa. Saša Piano, predstavnica Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Predstavnici dvaju udruženja srdačno su pozdravili skup te naglasili važnost suradnje između triju strukovnih udruženja koja već traje od 2014. godine. Posebno je istaknuta važnost uključivanja krajobraznih arhitekata u strateške projekte država, ali i problem čestog marginaliziranja struke.
Nakon uvodnih govora uzvanika, skup je pozdravio i direktor tvrtke ACO d.o.o. iz Hrvatske, koja je bila zlatni sponzor međunarodne konferencije, gdin. Siniša Staničić. Gdin. Siniša Staničić naglasio je kako svi zajedno moramo pronaći još kvalitetnija rješenja u projektiranju turističkih objekata. Naglasio je kako tvrtka ACO kroz suradnji s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata, kroz niz događanja i organiziranja raznih skupova, aktivno radi na educiranju javnost i stručnjaka.
Gdin. Staničić, predstavio je nova rješenja iz područja manipuliranja vodom te prikazao neka od vrhunskih ostvarenja koje je ostvarila tvrtka ACO. Također, predstavljeni su novi proizvodi koji su svoju primjenu pronašli u luksuznim projektima te je naglašena važnost suradnje projektanata i proizvođača opreme i materijala u ranoj fazi projektiranja.
Na konferenciji se predstavio i srebreni sponzor skupa, Semmelrock Stein + Design d.o.o. Predstavljanje tvrtke i njenih proizvoda održala je gđa. Iva Filipović. U predavanju osvrnula se na novitete u izradi kvalitetnih opločnika te posebno naglasila prednosti novih materijala, tehnologija i krajnjih proizvoda koji se koriste u turističkim objektima. Gđa. Filipović, predstavila je nekoliko luksuznih rješenja, posebno objekte iz Istre, te prikazala brojne mogućnosti koje nudi tvrtka Semmelrock Stein+Design. Tvrtku Samoborka d.d. iz Zagreba, brončani sponzor konferencije, predstavila je gđa. Diana Rešetar te se osvrnula se na jedan od najposjećenijih kampova u Republici Hrvatskoj, kamp Straško na Pagu. Ispred tvrtke Knauf Insulation d.o.o., brončanog sponzora konferencije, predavanje je održao mag. Jure Šumi iz Slovenije te predstavio recentne projekte s istoka te brojne mogućnosti i kvalitetna rješenja u područjima aridne klime. Gđa. Tanja Herr, predstavila je proizvode brončanog sponzora, tvrtke Bauder d.o.o. iz Hrvatske te izvedbu zelenog krova u Zagrebu, na zgradi nebodera u Martićevoj ulici. Ispred brončanog sponzora, tvrtke Cemex Hrvatska d.d., predavanje je održao gdin. Kajo Ferić, te predstavio nova rješenja u betonskim opločnicima te brojne mogućnosti primjene novih materijala u projektiranju eksterijera turističkih objekata.
Mali sponzori skupa, koji su pomogli organizaciju i održavanje ove vrijedne konferencije su bili Green box d.o.o., Fibran Nord d.o.o., Rasadnik Dives i Arboring j.d.o.o., te su svim polaznicima osigurali kvalitetne promotivne materijale.
Od glavnih predavača, krajobraznih arhitekata, ističemo, gdin. Nigel Thorne, koji dolazi iz Velike Britanije. Gdin. Nigel Thorne je bivši predsjednik Europskog udruženja krajobraznih arhitekata, a trenutno radi kao glavni manager „Royal park of London“. Gdin. Thorne se ukratko osvrnuo na izazove s kojima se susreću u Londonu u upravljanju kraljevskim parkovima, obzirom da je London svjetska turistička destinacija koja se svakodnevno susreće sa sve većim brojem turista koji posjećuju ga posjećuju. Ispred Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, predavanje su održale: krajobrazna arhitektica, gđa. Nataša Tiška Vrsalović, jedna od renomiranih krajobraznih arhitektica u Hrvatskoj, koja se dugi niz godina bavi projektiranjem vrhunskih turističkih kompleksa; zatim gđa. Maja Šnajdar, arhitektica, koja je predstavila povijesni razvoj turizma i arhitekture te krajobrazna arhitektica, gđa. Darija Perković, koja je predstavila izazove u planiranju i upravljanju malim turističkim priobalnim mjestima, na primjeru Crikvenice. Ispred Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije predavanja su održali krajobrazni arhitekti, Tijana Crnčević i Marko Ivošević, koji su predstavili projekte: „Turističke destinacije Vrnjačka Banja i Divčibare“ i „Kulturne staze grada Pančeva“. Iz Slovenije, ispred Društva krajinskih arhitektov Slovenije, prezentacije su održali krajobrazni arhitekti, Luka Javornik i Stanka Dešnik, koji su predstavili projekt „Nordijski centar Planica“ i „Krajobrazna rješenja za zeleni turizam“.
U okviru konferencije, za organizatore i sponzore, bio je predviđen i stručni obilazak određenih turističkih destinacija te su gosti i organizatori posjetili hotel Lone i kamp Mon Perin.

Predsjednik HDKA, gdin. Mario Jukić

Pročelnica Ureda Gradskog vijeća i Gradonačelnika Grada Rovinja, gđa. Maria Črnac Rocco.

Zamjenica župana Istarske županije, gđa. Viviana Benussi

Državni tajnik u Ministarstvu turizna RH, gdin. Frano Matušić.

Predsjednica Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, gđa. Vesna Šabanović.

Predstavnica Društva krajinskih arhitektov Slovenije, gđa. Saša Piano.

Direktor tvrtke ACO d.o.o., Hrvatska, gdin. Siniša Staničić – zlatni sponzor.


Gđa. Iva Filipović, predstavnica tvrtke Semmelrock Stein + Design d.o.o. – srebreni sponzor.

Gđa. Diana Rešetar, predstavnica tvrtke Samoborka d.d., Zagreb – brončani sponzor.

Jure Šumi, predstavnik tvrtke Knauf Insulation d.o.o. – brončani sponzor.

Gđa. Tanja Herr, predstavnica tvrtke Bauder d.o.o. – brončani sponzor.

Gdin. Kajo Ferić, predstavnik tvrtke Cemex Hrvatska d.d. – brončani sponzor.


gdin. Nigel Thorne, predavač ispred HDKA

Gđa. Nataša Tiška Vrsalović, predavač ispred HDKA.

Maja Šnajdar, predavač ispred HDKA.

Darija Perković, predavač ispred HDKA.

Stanka Dešnik, predavač ispred DKAS.

Luka Javornik, predavač ispred DKAS.

Tijana Crnčević, predavač ispred UPAS.

Marko Ivošević, predavač ispred UPAS.