Izdavač knjige je tvrtka NASADI d.o.o. iz Zadra, gradsko komunalno poduzeće.

Monografija ‘Zadarski vrtovi i perivoji’ autorice Mirne Petricioli. je predstavljena u svibnju ove godine, u perivoju kraljice Jelene u Zadru. Prezentaciji su nazočili gradonačelnik grada Zadra, Zvonimir Vrančić, direktor tvrtke NASADI Zadar, Hrvoje Grdović, saborska zastupnica SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović, rektor Sveučilišta u Zadru, Ante Uglešić, dogradonačelnik, Dražen Grgurović, autorica monografije, Mirna Petricioli te predstavnici medija, prijatelji, i dr.
Perivoji su artificijelno oblikovani otvoreni prostori koji predstavljaju ostvarenje čovjekova sna i težnje za idealom rajskog vrta. Djela su to prvenstveno ljudske umjetničke kreacije te su oni, ne samo kulturna , već istodobno i vrlo vrijedna prirodna baština. Danas ih gradovi, kao najljepši primjer gradotvornosti perivojne arhitekture, čuvaju kao vrijednosti koje su svakako i atraktivan turistički sadržaj. U prošlosti je uživanje u u visokoestetiziranim pejsažno oblikovanim prostorima, najčešće oko palača vladara i plemstva bila privilegij visokih društvenih slojeva, kaže Mirna Petricioli.
Već je u doba Rimskog carstva kad je Zadar bio urbaniziran postojala tradicija podizanja vrtova i perivoja. Upravo zato se Zadar, između ostalog, razlikuje od drugih hrvatskih gradova na Jadranu po svojim perivojima.
Prvi zadarski javni perivoj otvoren je 16. rujna 1829. godine na bastionu Grimani. To je najstariji i najveći bastion čija je izgradnja započela 1537. godine po projektu mletačkog graditelja Michele Sanmichelia. Perivoj je podignut u vrijeme romantizma kad nastaju prvi pejzažni perivoji po Europi, kada su se unutar perivoja rado koristili elementi različitih kultura kao npr. Kavana u maurskom stilu, kineske pagode, grčki hramić, eksedra, obelisk, itd.
‘U novim gradskim četvrtima treba podizati nove perivoje, a ne samo drvorede ili uske trake zelenila kako je to slučaj u novije vrijeme. Kako do sada nije objavljena niti jedna publikacija koja bi cjelovito obrađivala zadarske vrtove i perivoje, nadam se kako je ova knjiga barem dobar početak u prezentaciji perivojne umjetnosti kakvu je Zadar nekad imao i kakvu bi opet mogao imati’, zaključila je autorica Petricioli.

Petricioli je rođena u Zadru 1962.godine. Osnovnu školu je završila u Zadru, a potom upisala studij Vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža na Fakultetu poljoprivrednih znanosti u Zagrebu. Diplomirala je 1985.godine. Magistrirala je na istom fakultetu (sada Agronomski fakultet) 1991.godine s temom: ‘Prilog poznavanju povijesnih vrtova i perivoja Zadra’. Radila je u turizmu, prosvjeti i trgovinu do 1992.godine, kad se zaposlila u NASADIMA d.o.o. gdje i dan danas radi kao Rukovoditeljica Sektora hortikulture.

 

 

 

 

 

Izvor: www.ezadar.hr, 4/7/11