‘Dokumentom ‘Big Win 2’ države regije kroz koje se proteže planinski sustav Dinarida obvezale su se na zajedničku suradnju. Radit ćemo na  unaprjeđenju zaštićenih područja u svojim zemljama. Hrvatska ima dugu tradiciju u zaštiti prirode, ima znanje i iskustvo u prilagodbi europskim uvjetima koje smo spremni prenijeti ostalim zemljama regije. Suradnja sa susjednim zemljama jedan je od preduvjeta za očuvanje zdravih i funkcionalnih ekosustava.’ – rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep koji je danas u Zagrebu sudjelovao na predstavljanju rezultata terenskog obilaska planinskih lanaca Dinarskog gorja kroz Hrvatsku. Riječ je o projektu koji je organizirao Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Cilj projekta pod nazivom ‘Hod Via Dinarica’ je kroz promociju i razvoj turističkih potencijala pridonijeti ruralnom razvoju planinskih područja u regiji. Terenskim obilaskom planinskih područja u sastavu Dinarida obuhvaćene su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora i Albanija.

Partner UNDP-u u Hrvatskoj bila je Stanica planinarskih vodiča Zagreb. Područja koja su u Hrvatskoj bila obuhvaćena projektom, te su ih od 28. rujna do 10. listopada obišle planinarske ekipe, su Plitvička jezera te planine Biokovo, Mosor, Promina, Dinara, Velebit, Kapela, Risnjak i Snježnik.

Upravo se u sklopu hrvatskog dijela Dinarida nalazi najveći broj zaštićenih područja s najvišim stupnjem zaštite kao što su strogi rezervati, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji svojom atraktivnošću privlače sve veći broj posjetitelja.

‘UNDP podupire ovakve napore jer tek takva, osnažena zaštićena područja, s velikim brojem posjetitelja, mogu djelovati kao generatori lokalnog razvoja ruralnih područja koja ih okružuju.’ – rekla je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj.

Planinska područja, istaknuto je, plodno su tlo za razvoj planinarstva i raznih vidova pustolovnog turizma.

Hrvatska želi svoju bogatu suradnju sa susjednim državama i njihovim planinarskim savezima produbiti povezivanjem kroz najljepše predjele Dinarida i stvaranjem zajedničke platforme za turistički razvoj tih područja.  Bit će to ujedno i prilika za razvitak lokalnih zajednica koje će se povezati kroz ovaj projekt.

 

Izvor: MZOIP, 16/12/2013