Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora glasovalo se o donošenju Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje i Zakona o Komori arhitekata i komorama inženjera. Kako smo više puta napominjali ovi zakoni u ovom obliku prijete degradaciji položaja struke krajobrazne arhitekture u Hrvatskoj, suprotno europskim i svjetskim trendovima i javnom interesu. Nakon što je i Vlada odbila amandmane amandmane MireleHoly i drugih saborskih zastupnika, o amandmanima se glasovalo i u Saboru, na isti način.

Zastupnica Mirela Holy ponovno je pozvala da se razmisli o tome kako se donošenjem ovakvih zakona krši konvencija o Europskim krajobrazima, a na nelogičnosti je ukazao i saborski zastupnik Branko Bačić.

Obrazloženje Ministarstva za odbijanje amandmana je bilo kako krajobrazna arhitektura nije osnovna već primjerena struka.

O amandmanima za Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje glasovalo je  69 protiv i 20 za, a o amandmanima za Zakon o Komori arhitekata i komorama inženjera glasovalo je  69 protiv i 17 za.

Zakoni su usvojeni u svom predloženom obliku i za njih je glasovala većina u Saboru.