Rad Davida Kabalina “Potok” bit će izveden u okviru programa Voda i javni prostor projekta Ars Publicae u petak, 8. srpnja 2016., na lokacijama Tkalčićeve i Splavnice u vremenu od 17 do 21 sat, a otvorenje će se održati isti dan u Tkalčićevoj ulici ispred kućnog broja 14 u 18 i 30 sati.

Odabrana privremena intervencija tematizira nevidljivi tok potoka Medveščaka na potezu današnje Tkalčićeve ulice (nekadašnje ulice zvane Potok), na dijelu od Krvavog mosta do Splavnice i to na tragu (re)afirmacije memorije konkretnog vodotoka, ali i uopće vidljivosti potoka u gradu kao poželjnog elementa javnog prostora i to oslanjajući se na povijest lokacije.

Rad ujedno dodiruje neprimjerenu eksploatiranost javnog prostora terasama kafića, odnosno poslužit će i kao komentar rastućeg problema prekomjerne komercijalizacije javnih prostora. Ukazujući na infrastrukturu nekadašnjih potoka, rad ujedno potiče buduća urbanistička promišljanja u smjeru (re)valorizacije vodotoka gradskih potoka.

Rad je odabran je za realizaciju na javnom natječaju na temu ovogodišnjeg programa VODA I JAVNI PROSTOR projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII).

 

David Kabalin rođen je u Rijeci 1978., živi u Zagrebu i radi kao samostalni arhitekt. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te nakon diplome radio u nekoliko zagrebačkih arhitektonskih ureda (Njiric+, studio BF i Brigada). Godine 2015. magistrirao je zaštitu spomenika i lokaliteta pri Raymond Lemaire International Center for Conservation u Leuvenu (Belgija). Autor je nekoliko privremenih i stalnih intervencija u javnom prostoru. Njegov rad nazvan “Crvena linija” izveden je 2015. godine u sklopu programa TROMOSTOVLJE projekta Ars Publicae.

Projekt Ars Publicae Udruge za intedisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) pokrenut je 2010. godine u Zagrebu, a primarno se bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru te javnim prostorom općenito. Programom “VODA I JAVNI PROSTOR” u 2016. godini u fokusu je pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro.

 

Autor programa i voditelj projekta: Saša Šimpraga
Suradnice: Antonija Komazlić, Sonja Leboš

Sve dosadašnje umjetničke i druge intervencije nastale u sklopu aktivnosti projekta pronađite ovdje.

 

Izvor: pogledaj.to, 29.6.2016.