Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan angažirala je tvrtku UHY Savjetovanje da izradi Studiju održivog razvoja Park-šume Marjan, a nakon devet mjeseci rada taj strateški dokument 27. lipnja predstavljen je splitskoj javnosti u knjižnici Marka Marulića.

Dokument od 85 stranica (ovdje), koji je predstavio suvlasnik UHY-ja Krešimir Budiša u najmanju je ruku kontroverzan, budući da mu je polazna točka nešto o čemu mnogi poduzetnici i političari snuju, ali se niti jedna gradska vlast u proteklih 25 godina to nije usudila javno reći ili predložiti – smanjivanje obuhvata Park-šume Marjan za 100 hektara, odnosno za trećinu, i to na način da se iz obuhvata ispuste cijele južne padine Marjana, uključujući i obalni pojas, Kašjune, te Vilu Dalmaciju.

Uklanjanje toga područja iz granica park šume – što ne piše u Studiji – omogućilo bi građevinsku renesansu na južnim padinama, gradnju novih, te legalizaciju najmanje osamdeset do sada bespravno sagrađenih objekata. Također, u Studiji je naveden niz podataka i tvrdnji koje upućuju da naručitelj projekta – Javna ustanova – ne obavlja svoj posao i ne pridržava se zakona RH.

3-11

U Studiji je navedeno kako je ključno pitanje treba li redefinirati granice Park-šume Marjan, a UHY Savjetovanje nudi dvije mogućnosti. Prva je, kako piše na 54. stranici, koristiti postojeću zonaciju, što podrazumijeva “konačno pridržavanje mjera zaštite u park-šumi Marjan u području cijelog njenog postojećeg opsega (300,29 ha) i strogo definiranje nemogućnosti gradnje unutar granica park-šume”. Izabere li se ta opcija, piše nadalje, “Grad Split morao bi postati svjestan razloga osnivanja Javne ustanove, te bi trebalo uložiti više desetaka milijuna eura da bi Park-šuma Marjan u postojećim granicama ostvarila punu razinu zaštite, kako je zakonom predviđeno”.

Da, dobro ste pročitali: u studiji čiju je izradu naručila Javna ustanova piše da bi Grad trebao postati svjestan zašto je osnovao Javnu ustanovu. Propisanih mjera i zakona trebalo bi se početi “konačno pridržavati”, jer do sada se očito nije, a trebalo bi i “strogo definirati” da se ne smije graditi u park šumi, iako je to već jasno definira više zakona RH. Žele li Marjan u sadašnjim granicama, građani Splita to bi trebali platiti “nekoliko desetaka milijuna eura”.

1-20

No, tu je “srećom” i druga, puno jeftinija mogućnost koju predlaže UHY Savjetovanje: “Redefiniranje granice Park-šume Marjan primarno se fokusirajući na zonu aktivne zaštite (196,24 ha pod vegetacijom), ograditi područje, uvesti kamere i pridržavati se stroge konzervativne zaštite unutar prostora”. To znači da konzervativna zaštita (op.a. ili je možda konzervatorska, jer Studija obiluje jezičnim greškama), zašto se ista sada ne primjenjuje, i što sa šumama, primjerice oko Vile Dalmacije, koje bi po opciji broj dva bile ispuštene iz park šume, ovaj dokument ne objašnjava.

Prilično je sporna i terminologija kojom se u Studiji govori o postojećem stanju, pa tako piše da je potrebno “redefiniranje granica park šume na u javnosti svima poznate granice”.

Trebalo bi, sugerira UHY Studija “konačno odrediti čvrste, branjene granice park šume, bez ikakve mogućnosti gradnje bilo kakvog sadržaja, bez direktnog odobrenja JU”. Izrađivače studije netko je valjda trebao uputiti da se unutar granica park šume ionako ništa ne smije graditi, te da Javna ustanova nema nikakvo pravo izdati dozvolu za gradnju bilo čega. A što god se dogodilo s Marjanom, Javna ustanova to pravo neće ni imati.

Poglavlje koje se odnosi na pitanje o mijenjanju granica park šume završava pomalo fatalistički, s jasnom sugestijom koju opciju bi trebalo odabrati: “Da bi bila održiva, u park-šumu Marjan je potrebno ulagati. To je jedino mjerilo da bismo ostvarili njenu svrhu, cilj i viziju, te da bi se postojeće stanje opterećeno nizom problema započelo mijenjati.

Ulagati ima smisla samo u nešto što se koristi ili se u budućnosti želi koristiti. Ukoliko park-šuma Marjan nije korištena odnosno posjećivana od strane stanovnika Grada Splita i šire okolice, te turista – tada park-šuma Marjan nije održiva“.

 

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.  

(Tekst je uz dopuštenje prenesen s portala STav.)

 

Izvor: pogledaj.to, 29.06.2016.