4. listopada 2016. (utorak), u 18:00 sati, u prostorijama Društva arhitekata Splita (Starčevićeva 24c, Split), održat će se predavanje “PARK +”. Predavač je arhitektica Vanda Trifunović.

PARK +:
“With primitive people work and leisure were integrated. Now for most people work is what you do, leisure who you are. (…) We’re not well adapted to modernity as well as we think (need to move, to be more active). Back to the tribe, forward to next nature. “
Ljudi se sve više okupljaju i komuniciraju, u virtualnim prostorima Facebooka, a manje na pretpostavljenim gradskim trgovima i dvoranama. Požele li bijeg od monotonije i navika, odlučuju se ponovo na promjene kao što su odlazak na druženje ili pak osamu, ali to rade u virtualnom prostoru Second lifea. Kako bi se povratila ravnoteža, bolje rečeno vratilo ljude u „realni” svijet, sada je potrebno da taj fizički svijet postane barem donekle dostupan, heterogen i promjenjiv kao i lako probabljivi i multidimenzionalni virtualni. Stoga novo vrijeme zahtjeva s tim i promjenu tretiranja javnih prostora, njihova oblikovanja i korištenja.

 

 

Park Mladosti / Turska kula je prirodni zeleni otok unutar urbanog tkiva sjevernog (šireg) centra grada Splita. Kako zbog društveno-prostornog dominantnog konteksta, različitih gustoća i frekvencija korištenja, tako i zbog samih svojih prirodnih karakteristika (šumski prirodni prostor, razvedena uzvisina stepenaste topografije), područje Parka Mladosti /Turske kule je jedno od najvažnijih zaboravljenih i nedefiniranih (te neiskorištenih u svom potencijalu) prostornih cjelina u gradu Splitu s “pravom prvenstva” u zahtjevima zaštite i potrebnog arhitektonsko-urbanističkog oblikovanja te kolektivnog društvenog očuvanja. Cilj projekta je regenerirati područje Parka i osigurati simultano funkcioniranje, koegzistenciju i komplementarnost kako heterogenih sadržaja tako i različitih skupina korisnika u svako doba dana kroz čitavu godinu s primarnom idejom zaštite prirodnih karakteristika Parka.

 

Izvor: DAS, 03.10.2016.