Od 8.-14. svibnja ove godine na Bundeku će se održati 52.Floraart.

Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Prvi Sajam cvijeća održan je na Gornjem Gradu 1966. godine u organizaciji Večernjeg lista. Potkraj 1975. godine stručno-organizacijske poslove Sajma preuzima tvrtka „Arto“, dok Večernji list postaje pokrovitelj.

Prijelomni trenutak Sajam doživljava 1992. godine kada mijenja ime u Floraart, a organizaciju preuzima naša tvrtka – Zrinjevac. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica seli na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac.

Na izložbenom prostoru Parka Bundek, gdje se seli 2006. godine, na više od tristo tisuća m2 otvorenog prostora i dvije tisuće m2 zatvorena prostora. Svake se godine predstavi više od 200 izlagača iz Hrvatske i 10-ak inozemnih izlagača.

U sklopu izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima. Važan dio izložbe su Natjecanje izlagača, Hrvatski kup florista, Natječaj za najljepši kućni vrt i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. U sklopu Floraarta tradicionalno se organizira i prigodna prodaja cvijeća i sadnica.

I ove je godine Sajam praćen s nizom zanimljivih predavanja gdje će se naša kolegica Darija Perković predstaviti svoju temu pod nazivom
Floristički sastav javnih zelenih površina-doprinos urbanoj scenografiji, bioraznolikosti i održivom razvoju.

Organiziran je i besplatan prijevoz na izvanrednoj autobusnoj liniji Mažuranićev trg – Botanički vrt – Bundek i vlakićem od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma.

Ulaz na sva događanja je besplatan!

Floraart organizira Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac, a suorganizator je Grad Zagreb.

PROGRAM PREDAVANJA

Izvor: zrinjevac.hr, 5.5.2017.