Na zagrebačkom sjevernom savskom nasipu postavljene su tri pumpe za besplatnu pitku vodu. Pumpe su postavljene na inicijativu platforme 1POSTOZAGRAD, u suradnji sa Seminarom za hodače i projektom Ars Publicae, odnosno temeljem zajedničke inicijative pokrenute prošle godine. Savski nasip izuzetno je popularno šetalište i rekreacijska zona gdje postoji velika potreba za pristupom besplatnoj pitkoj vodi, što je sad i omogućeno i to po prvi put u povijesti.”

Pumpe su postavljene na tri lokacije: jedna kod Novske ulice na Savici, a dvije na najfrekventnijem dijelu nasipa između Savskog i Mosta slobode: na kraju Veslačke ulice i u blizini Močvare. Postavljene su tamo gdje je postojala mogućnost priključka na vodovodni sustav.

Na lokacijama su postavljeni modeli Viktorija, poznatiji kao Željezni Francek. Incijativa je od početka zagovarala da se postave modeli koji bi zadovoljavali sve suvremene standarde koje Franceki uopće ne zadovoljavaju: poput lake dostupnosti za sve dobne skupine ili izdvojenog pristupa vodi za životinje, ali takav model nije postavljen jer ga grad nema.

Pumpe na nasipu postavljene su u sklopu šire zagovaračke kampanje platforme 1POSTOZAGRAD za veću dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba. Incijativa traži ponovno osposobljavanje niz već postojećih punktova za vodu, ali i postavljanje nekih novih na konkretnim lokacijama poput npr. glavnog gradskog trga gdje bi Manduševac trebao ponovo dobiti mogućnost konzumacije pitke vode što je bila i njegova stoljetna uloga.

Incijativa je od početka zagovarala da se postave modeli koji bi zadovoljavali sve suvremene standarde koje Franceki uopće ne zadovoljavaj+u.

Foto: justzagreb.com
Izvor: h-alter.org, 3.5.2017.