U nastavku donosimo priču o jednoj pozitivnoj akciji, na inicijativu naše kolegice, krajobrazne arhitektice, Marine Butorac, koja nam je ustupila tekst i slike. Tekst prenosimo u cijelosti.

“I ove godine snimili smo daljnje oplemenjivanje Zagreba stablima, što je daljnji konkretan pomak u smislu doprinosa stvaranju zdravije ekološke klime jednog grada, kao cilja za Udrug “Vilenice” do sada volonterske Inicijative Zagreb-Klima grad: Naselja Eko-habitati te bi ljetni mjeseci već ove godine u gradu Zagrebu mogli biti ugodniji, krajobraz zeleniji, a poznato je i kako zelenilo odmara oči.

Za naselje Dugave izrađen je i koncept mogućeg uređenja, a pozitivan pomak u tome smjeru je osim novih sprava za igru i prošireno jedno dječje igralište u naselju Dugave i nadopunjeno klupama i stablima, a uređene su i sjedeće betonske strukture uz to dječje igralište. Iz razgovora sa stanovnicom naselja Dugave čija djeca koriste ovo dječje igralište, saznala sam i da je ovo prvo takvo veće uređenje od kada ona živi u naselju.

Uređenje u sklopu dječjeg igrališta s nadopunom stablima, Dugave

Prije dvije godine, tijekom jako vrućeg ljeta, uz ovu livadu razgovarala sam o ideji za sadnju novih stabala s jednom stanovnicom naselja seniorske dobi. Rekla mi je kako bi ovdje uistinu trebala nova stabla, te kako se nada da će to biti još za njenoga života. Nova stabla su dvije godine nakon toga ovdje, te tvore jedno novo igralište, gotovo poput tzv. šumskih igrališta.

Napomena:
Sudjelovanje Udruge “Vilenice” u Inicijativi je volontersko. Udruga “Vilenice” ne preuzima odgovornost za detaljno pozicioniranje stabala i odabir vrsta. Tijekom jakih nevremena treba imati u vidu opasnost od mogućeg rušenja stabala, te se treba pravilno zaštiti. Redovitim čišćenjem suhih grana, otklanjanjem stabala čije korijenje probija pločnike, te odabirom vrsta stabala s vertikalnim korijenskim sustavom smanjuje se vjerojatnost nesreća uzrokovanih rušenjem stabala.

Zeleni sustavi gradova bi se u suvremenosti trebali oblikovati projektima i postupcima ekološkog krajobraznog planiranja i krajobraznog oblikovanja, te bi oni trebali biti uključeni u urbano planiranje gradova i sela budućnosti.

Za blog Udruge “Vilenice” napisala i fotografije izradila: Marina Butorac, mag.ing.prosp.arch.

 
Zaključak i zahvala povodom Inicijative Zagreb-Klima grad: naselja Eko-habitati i inicijative za sigurnija dječja igrališta za 2014.

Ovaj mjesec kao zaključni mjesec 2014. koja je i bila godina ekološke Inicijative Zagreb-Klima grad: naselja – Eko-habitati s ciljem oplemenjivanja javnih zelenih površina grada s još stabala i stvaranje koridora hlada i efekta urbanih šuma radi smanjenja količine CO2 i pročišćenja smoga smo popratili nove sadnje stabala diljem grada. Ove je bila godina i kada smo zajedno sa Udrugom “Ti si Sunce” i drugim suradnicima, te predstavnicima/icama Vijeća gradskih četvrti se založili za sigurnija dječja igrališta, te rpedstavili Inicijativu za oplemenjivanje zelenih gradskih koridora i parkova novih stablima. Pojedini drvoredi i staze u naselju Dugave su zaista oplemenjeni stablima, a veliki broj novih stabala posađen je osobito u kvartu Trešnjevka. Stablima su oplemenjeni i zeleni koridori na Savskom mostu, te Trgu Francuske revolucije. Nadamo se da smo pozitivno usmjerili/le mjesta gdje su u gradu potrebna nova stabla. Preuređen je i friško obojen veliki broj dječjih igrališta u predjelu gradske četvrti Novi Zagreb-Istok, a pojavile su se i nove i vedre zidne slike. Vrtići u Travnom i naselju Dugave su i dobili visoke zaštitne ograde.

Ovim putem zahvaljujemo se svim suradnicima/icama u prošlogodišnjim Inicijativama: D.V.”Zapruđe”, O.Š.Fran Galović “Dugave”, Udruzi “Ti si Sunce”, Centru za sigurnost dječjih igrališta, Udruzi gluho-slijepih osoba “Dodir”, građanima/kama naselja Borongaj za inicijativu uređenja zelenih površina Borongaja, te svim predstavnicima/icama Mjesnih odbora i Vijeća gradskih četvrti i drugim suradnicama/icama, te članovima/icama Udruge “Vilenice” koji/koje su podržali/le ciljeve naših eko-inicijativa za dobrobit zagrebačkih kvartova.”

http://blog.dnevnik.hr/vilenice/