Danas je održana 9. sjednica Sabora, na kojoj je jutarnja tema bila Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje. Na sporan zakon i deregulaciju struke prijedlogom Zakona, već smo upozoravali relevantne institucije, a posebno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata te Studij krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta u Zagrebu, već niz mjeseci vode pregovore s predstavnicima prijedloga Zakona te ukazuju na nejasnoće i nedorečenosti u Zakonu, kojim će se ozbiljno narušiti prava ovlaštenih krajobraznih arhitekata, koji bi tako mogli ostati bez svojih licenci.
Na današnjoj sjednici na ovu problematiku ukazali su saborski zastupnici stranke SDP, HDZ i GLAS te najavili da je Zakonom potrebno regulirati krajobrazne arhitekte u svijetlu europske prakse te ne ignorirati jednu struku koja je vrijedan sudionik u gradnji.
Zastupnica, Anka Mrak Taritaš ukazala je na to da se trenutno školuju stručnjaci koji će uskoro biti nepotrebni na tržištu te sukladno tome će i sama potreba studija biti upitna, a naglasila je i kako ne možemo vlastite stručnjake tjerati na rad u inozemstvo pod izlikom administrativnih rasterećenja.
Klub zastupnika HDZ, naglasio je da je posebno potrebno riješiti status krajobraznih arhitekata da ostanu članovi Komore dok je na izlaganje reagirao SDP koji je naveo da se slaže s iznesenim te da kao ni klub HDZ, klub SDP neće prihvatiti zakon u ovom obliku ako se vezano za struku krajobrazne arhitekture do drugog čitanja ne razmotri pitanje ovlaštenja krajobraznih arhitekata te ih se adekvatno regulira zakonom.

Sjednice Sabora mogu se pratiti na ovom linku:

http://www.sabor.hr/prijenos-sjednice-sabora